Från den 1 juli i år har också papperslösa barn rätt att gå i skolan, enligt lagen. Fast en del är oroliga för att polisen då ska komma och ta de papperslösa barnen i skolan. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Polisen kan låta bli att hämta barn till papperslösa i skolan

2:03 min

De som kallas papperslösa är personer som lever i Sverige utan tillstånd och som gömmer sig för myndigheterna. Nyligen blev det tillåtet för barn till papperslösa att få gå i skolan. Fast en del är oroliga för att polisen ska komma till skolorna och leta efter barnen, för att skicka iväg dem och deras familjer från Sverige. Men nu säger myndigheten Rikspolisstyrelsen att de vill att poliserna ska låta bli hämta papperslösa barn i skolan.

- Ja, när det gäller hämtning av barn i skolan så kommer vi att rekommendera att polisen inte bör hämta barn i eller i anslutning till skolan där barnet går. Det säger Sören Clerton, som är chef för centrala gränskontrollenheten på Rikskriminalpolisen.

Flera organisationer har krävt att det ska bli förbjudet för polisen att få leta efter de papperslösas barn i skolorna. Men så har det inte blivit.

Istället föreslår nu Rikspolisstyrelsen alltså att de ska säga till poliserna att de inte bör hämta barn i eller i närheten av skolan.

Men längre bort från skolan kommer polisen fortfarande att kunna hämta papperslösa barn och deras familjer, säger Sören Clerton. Fast han kan inte svara på exakt hur nära skolan som de papperslösa barnen måste vara för att polisen ska låta bli dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista