1 av 3
Så här ser dammet som kommer från gruvan ut. Foto: Lisa Linder Lindberg/Sveriges Radio
2 av 3
Lennart Forberg bor precis bredvid järnvägen där tågen från gruvan kommer. Foto: Lisa Linder Lindberg/Sveriges Radio
3 av 3
Det är väldigt känslig natur runt gruvan i Pajala. Foto: Lisa Linder Lindberg /Sveriges Radio

Det kommer mycket smuts i naturen från en gruva i Norrbotten

2:25 min

I slutet av förra året öppnade en ny gruva i Pajala i Norrbotten. Gruvan sågs som något väldigt bra, som kan ge många människor jobb och göra så att orten lever vidare. Men nu visar det sig att det kommer mycket damm från gruvan i naturen. Och gruvföretaget följer inte de regler som finns.

Lennart Forsberg bor bredvid den järnväg där stenarna från gruvan körs iväg.

I gruvan finns det järnmalm och den malmen körs sen iväg med tåg till Norge. Där ska den sen skickas vidare ut i världen med båt. På vägen åker den förbi Lennart Forsbergs hus.

Och det är mycket damm som ramlar av vagnarna varje dag.

– Det är som potatismjöl. Det är så fint så att man blir skitig. man får nästan inte bort det när man tvättar händerna, berättar Lennart Forsberg.

Men de här blåbären då? Är de också dammiga?

– Jag äter inte de här blåbären. I så fall måste man tvätta dem, säger han.

Myndigheten Länsstyrelsen, som kontrollerar gruvan, säger också att det är för mycket smuts och damm som kommer ut i naturen på det här sättet. De säger att gruvföretaget inte följer dom regler som finns för hur mycket de får smutsa ner.

Men gruvföretaget, som heter Northland Resources, säger att det måste bli lite smuts när man öppnar en helt ny gruva så snabbt.

– Det är en oerhört rask process att gå från en vanlig myr till att bli ett industriområde. Vi har ju pckså upptäckt saker under tiden, och då har vi så klart sett till att städa upp efter oss, säger Jonas Lundström som är chef i gruvföretaget.

Men gruvan i Pajala är inte den enda nya gruvan i Sverige. Just nu är det många gruvor som håller på att öppnas. Det finns många värdefulla mineraler nere i marken på många platser, och just nu kan man sälja mineralerna väldigt dyrt.

Därför vill både svenska och utländska företag starta gruvor i Sverige. Och regeringen har sagt att det är bra. De vill satsa pengar på nya gruvor för då kan det bli många människor som får jobb, säger de.

Men Lennart Forsberg som bor vid järnvägen tycker inte att man bara kan tänka på jobben när man öppnar nya gruvor. För det är mycket smuts som kommer ut i naturen.

– Det känns olustigt. Det får inte gå till överdrift det här med jobben. För vad händer när sedan när det tar slut? Då är det vi skattebetalare som ska finansiera den här saneringen, säger Lennart Forsberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista