1 av 2
Angeles Bermudez-Svankvist. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio.
2 av 2
Clas Olsson blir nu Arbetsförmedlingens högsta chef. Foto: Bertil Ericson, Scanpix

Arbetsförmedlingen får en ny chef

1:59 min

På söndagen bestämde regeringen att myndigheten Arbetsförmedlingens chef Angeles Bermudez-Svankvist måste sluta sitt jobb. Det gjorde de efter att Arbetsförmedlingens styrelse sagt att de var missnöjda med hennes sätt att sköta Arbetsförmedlingen. Istället ska nu en annan chef på Arbetsförmedlingen ta över jobbet som myndighetens högsta chef. Den chefen heter Clas Olsson.

Angeles Bermudez-Svankvist har varit chef för Arbetsförmedlingen de senaste 5 åren.
Men Arbetsförmedlingens styrelsegrupp tycker att Bermudez-Svankvist har varit för dålig på att sköta myndigheten. Bland annat tycker de att Arbetsförmedlingen har misslyckats med att vara tillräckligt effektiv, och alltså inte lyckats så bra med att hjälpa de arbetslösa i landet.

Efter att Bermudez-Svankvist nu har tvingats sluta får istället en annan chef på Arbetsförmedlingen, Clas Olsson, tillfälligt ta över jobbet som högsta chef.

Både fackförbundet LO och arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv säger idag att de tycker att det är bra att Arbetsförmedlingen byter chef, och de hoppas på att myndigheten nu ska bli bättre på att hjälpa människor att få jobb. Men för att det ska kunna bli så behöver Arbetsförmedlingen göras om en del, tycker de.

Karl-Petter Thorwaldsson på facket LO tycker till exempel att Arbetsförmedlingen är dålig på att hjälpa arbetslösa personer att få utbilda sig till något nytt, eller lära sig nya saker.
- Det har ju gjort att människor som är i arbetslöshet i Sverige får ju inga aktiva åtgärder, ingen utbildning, ingen kompetensutveckling, vilket gör att de fastnar i arbetslöshet, säger Karl-Petter Thorwaldsson på LO.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista