Erik Ullenhag, integrationsminister. Foto: Bertil Enevåg Ericson/Scanpix

Kommuner som tar emot många flyktingar kan få mer pengar av staten

En del kommuner i Sverige tar emot fler flyktingar än andra. Ett exempel är Södertälje utanför Stockholm som har tagit emot många flyktingar i flera år. Kommuner som Södertälje borde få mer pengar, det föreslår nu politikerna i regeringen.

- Det innebär att vi får ett rättvisare system i ersättning för flyktingmottagande. Kommuner som Södertälje, Borlänge och Kristianstad kommer att få mer pengar i ersättning, för att man tar ett stort ansvar för flyktingmottagande. Det säger regeringens integrationsminister Erik Ullenhag.

Samtidigt borde kommuner som tar emot färre flyktingar också få mindre pengar, föreslår regeringen.
- Kommuner som Danderyd, Vellinge och Lerum kommer att få något mindre pengar, säger Erik Ullenhag. På det här sättet blir det mera rättvist, tycker han.

De kommuner som tar emot många flyktingar behöver få extra pengar för att kunna ordna med bostäder, skola och annat till de som kommit, säger Erik Ullenhag:
- Det finns kommuner som har tagit ett stort ansvar. De har under många år påpekat att de har tagit ett större ansvar än andra kommuner, och det blir större kostnader när det kommer ett stort antal flyktingar till en kommun vid ett tillfälle, än om det kommer färre. Det anpassar vi nu systemet efter, säger Erik Ullenhag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista