Till vänster ser du USA:s president Barack Obama och till höger Storbritanniens statsminister David Cameron. Foto: Scanpix.

USA och Storbritannien gör sig redo för att anfalla Assads armé i Syrien

1:49 min

Idag sa Storbritanniens statsminister David Cameron att han ska ordna ett extra möte för att kunna förbereda ett anfall mot Syrien. Hans plan är att skjuta mot den armé som tillhör Syriens president Bashar al-Assad.

Även amerikanerna är beredda på att anfalla Assads armé.

I Syrien pågår ett krig mellan landets president Bashar al-Assad och upprorsmän som vill få bort honom från makten.

Förra veckan dödades flera hundra personer på ett mystiskt sätt. Det verkar som om de kan ha dött av giftig gas. Många tror att det var Bashar al-Assads soldater som skjöt iväg misiler fyllda med giftgas. Men president al-Assad skyller istället på upprorsmännen.

Just nu finns det experter från FN som ska undersöka de förorter till huvudstan Damaskus där gasen kan ha spridits ut. För de vill ta reda på om det verkligen var giftgas. Men FN-experterna kunde inte jobba idag, eftersom personer har skjutit mot dem och det är för farligt att gå ut och undersöka.

Några av dem som ger Bashar al-Assad skulden för den misstänkta gasattacken är de politiska ledarna i USA, Storbritannien och Frankrike.

Politikerna i den brittiska regeringen och riksdagen har egetligen sommarlov just nu. Men deras statsminister David Cameron krävde idag att dom ska avbryta sommarlovet och komma tillbaka till jobbet.

Statsminister Cameron hoppas att politikerna då ska säga ja till att anfalla Bashar al-Assads armé. Samtidigt har USA militärfartyg i Medelhavet utanför Syriens kust. Från de fartygen går det att skjuta in mot Assads armé. Och amerikanerna hotar med att göra så som ett straff för den misstänkta gasattacken förra veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista