1 av 2
Snatteri. En person stoppar en bok innanför jackan utan att betala. Foto: Sofia Svenblad, Sveriges Radio.
2 av 2
Snatteri. En person försöker stoppa in en ask halstabletter innanför tröjärmen. Foto: Eva Larsen, Sveriges Radio.

Snattare är ett stort problem för butikerna

Varje år försvinner varor för omkring 6 miljarder kronor från affärerna. Det är organisationen Svensk Handel som har låtit undersöka hur mycket som stjäls och snattas från affärerna. Snatterierna är ett stort problem säger Svensk Handel.

Butikerna förlorar mycket pengar när personer kommer och tar deras varor utan att betala för dem. Men även kunderna drabbas av snatterierna, säger Per Geijer som är säkerhetschef på Svensk Handel till Sveriges Television.

- De förluster som handlaren har, de drabbar ju naturligtvis konsumenterna förr eller senare i form av höjda varupriser, så det är ju ett jätteproblem förstås, säger Per Geijer på Svensk handel till Sveriges Television.

Värdefulla jackor, smink och dyra köttbitar som oxfilé är de saker som snattarna oftast stoppar på sig utan att betala. Varje år försvinner varor för omkring 6 miljarder kronor från butikerna i Sverige. En mindre del av det som försvinner stjäls av de som jobbar i butikerna, men det mesta är sånt som kunder tar.

Om varorna som tagits är värda mer än 800 kronor kallas brottet för stöld, ett brott som kan straffas med fängelse. Men om varorna är värda mindre än 800 kronor räknas det som snatteri. Den som tas fast för snatteri får ofta betala pengar i böter som straff.
Organisationen Svensk Handel tycker nu att lagen borde göras om så att snatterier oftare räknas som stöld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista