1 av 2
Lundsbergs skola. Foto: Anders Persson/Sveriges Radio.
2 av 2
En bild som Sveriges Radios reporter tagit av Lundsbergs skola. Foto: Anders Persson, Sveriges Radio.

Nu stängs skolan Lundsberg

1:35 min

Lundsberg i Värmland har flera gånger fått kritik för att elever där råkar ut för våld och mobbning. Särskilt är det äldre elever som tvingar de yngre att göra otäcka och kränkande saker. Nu har det hänt igen. I helgen brändes två pojkar med strykjärn.

Därför bestämde myndigheten Skolinspektionen att Lundsberg ska hållas stängt i högst 6 månader. Om skolan inte löser sina problem kan Lundsberg senare stängas helt.

Lundsberg är en internatskola där eleverna både bor och studerar. Det kostar mycket pengar att skicka dit sina barn. Men nu måste skolan stänga efter att barn har skadats där. Det bestämde Skolinspektionen idag.

Igår skickades flera elever hem från skolan. De är misstänkta för att i helgen ha bränt 2 andra elever med strykjärn. Polisen ska också prata med några av de misstänkta ungdomarna.

Även tidigare har Lundsberg haft problem med våld och mobbning, särskilt mot nya elever som just börjat på skolan.

Skolan stängs nu tillfälligt från och med i morgon, torsdag. Skolinspektionen kan hålla skolan stängd i upp till 6 månader. Men om de som har ansvar för skolan inte kommer på någon bra lösning kan Lundsberg senare stängas helt och hållet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista