1 av 3
Arbetsförmedlingen. Foto: Filippa Bohlin, Sveriges Radio
2 av 3
Skylt utanför Arbetsförmedlingen. Foto:Rebecca Nygren, Sveriges Radio
3 av 3
Istvan Fitus ogillar de nya reglerna där arbetssökande måste skriva rapporter till Arbetsförmedlingen för att få A-kassa. Foto: Oskar Lodin, P4 Väst

Nu ändras reglerna för arbetslösa som vill ha a-kassa

1:58 min

Från och med nu på söndag den 1 september ändras reglerna för arbetslösa. Då måste de varje månad skriva en text till Arbetsförmedlingen. I texten ska det stå vilka jobb man har sökt och vad man har gjort för att snart få ett jobb. De som inte skickar in en sådan här rapport kan bli utan pengar i a-kassa.

En av de arbetslösa som nu måste skriva rapport till Arbetsförmedlingen är Istvan Fitus. Han tycker inte om att Arbetsförmedlingen ska kontrollera de arbetslösa så mycket.
- Arbetsförmedling för mig betyder någon som förmedlar jobb, och inte någon som ska vara polis åt A-kassan, säger Istvan Fitus.

A-kassan är en försäkring. Varje månad kan den som jobbar betala in pengar till a-kassan. Om man sedan förlorar jobbet kan man få pengar från a-kassan. Men det här gäller bara för de som verkligen letar och söker jobb. De som inte gör det kan bli avstängda från a-kassan och bli utan pengar.

Kontrollen ska nu bli hårdare. Förut räckte det för den arbetslöse att prata med någon på Arbetsförmedlingen. Men det ändras nu på söndag, den 1 september. Från och med då måste den arbetslösa personen själv skriva en text varje månad och lämna in till Arbetsförmedlingen. Där ska det bland annat stå vilka jobb personen har sökt.

Skickar man inte in en sådan text så får man en varning från Arbetsförmedlingen. Efter 2 varningar förlorar man sina pengar från a-kassan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista