1 av 2
Det här är den brittiske statsministern David Cameron. Foto: Matt Dunham för AP och Scanpix.
2 av 2
Det här är en militärbas som brittiska soldater har på ön Cypern. Därifrån är det ganska nära till Syrien. Foto: Scanpix.

Storbritannien får vänta med att anfalla Syrien

Storbritanniens statsminister David Cameron vill att brittiska militärer gör sig beredda att skjuta mot president al-Assads armé i Syrien. Cameron ville att ett sådant anfall ska kunna påbörjas direkt. 

Men ett sådant anfall måste först godkännas av riksdagen i Storbritannien. De flesta politikerna i den brittiska riksdagen säger att de vill vänta och fundera på saken innan de startar ett anfall mot Syrien.

Statsminister David Cameron är övertygad om att flera hundra personer i Syrien kan ha dödats med giftig gas på onsdagen förra veckan. Han säger också att det är Syriens president Bashar al-Assad som har ansvar för gasattacken. Därför vill Cameron att britterna straffar al-Assad genom att skjuta mot den syriska armén.

Men politikerna i den brittiska riksdagen är mer tveksamma. De vill först ha säkra bevis för vad som har hänt i Syrien. Just nu finns det experter från FN som undersöker om det var giftgas eller inte. Den undersökningen kan bli klar nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista