Några personer som spelar sällskapsspelet Monopol. Foto: Jessica Gow, Scanpix.

Fångar kan få betalt för att spela spel

1:50 min

Personer som har dömts för brott och sitter i fängelse har rätt att få arbeta med något under tiden. Då kan de tjäna lite pengar, samtidigt som de förbereds för ett arbetsliv efter att de har kommit ut ur fängelset. Men när tidningen Dagens Nyheter undersökte vad fångarna jobbade med, upptäckte de att en del fångar fick betalt för att spela spel och se på film, istället för att göra ett vanligt jobb.

Nils Öberg är chef för myndigheten Kriminalvården som ansvarar för Sveriges fängelser. Han säger att det kan vara bra för en del fångar att få göra andra saker än vanliga jobb.

- Alltså vad som är meningsfull verksamhet eller inte, det beror väl på vilken intagen det handlar om och vilken problematik som vår personal jobbar med. Där kan både sällskapsspel och filmvisning vara viktiga delar i det arbetet, säger Nils Öberg.

De som sitter i fängelse får ingen vanlig lön om de jobbar med något i fängelset. Istället får de en liten ersättning på 11 kronor i timmen.

Fångarna kan jobba med saker som att städa, snickra eller tillverka saker i en verkstad till exempel. Men fångarna kan även få ersättning för att se på film, spela Monopol eller andra sällskapsspel med personalen, istället för att göra ett vanligt jobb. Det skriver tidningen Dagens Nyheter, DN.

En del av fängelsepersonalen säger också till DN att de ibland måste fuska med tiderna, för att få det att se ut som om fångarna jobbar mer än vad de gör. Kriminalvårdens chef Nils Öberg säger att myndigheten just nu håller på att göra om sitt sätt att föra statistik och räkna fångarnas arbetstid på, och att de inte ska fuska med tiden.
- Det där jobbar vi på. Det som är fullständigt klart är att jaga upp statistik för statistikens skull, det ska vi inte hålla på med, säger Nils Öberg.

Tanken med att fångarna ska jobba med något i fängelset är att de ska utvecklas och lära sig något nytt, så att de kan göra annat än brott när de kommer ut ur fängelset. Men en del av fångarna har problem som gör det svårt för dem att göra vanliga jobb, säger Nils Öberg, och förklarar på vilket sätt det skulle kunna hjälpa de fångarna att spela spel eller se på film.

- För att förstå det så måste man också förstå vad det är för problematik våra intagna har med sig in när de verkställer sina straff. Det kan handla om sådana enkla saker som att kunna sitta stilla på en stol och koncentrera sig på en uppgift under en längre stund. Vissa spel kräver att man har åtminstone några grundläggande kunskaper i matematik, andra att man kan stava rätt. Så att sociala spel innehåller ju krav på en del sociala färdigheter som det är otroligt viktigt att människor som ska fungera i ett normalt sammanhang klarar av. Det kan vi förbereda dem på, bland annat genom att spela den här typen av spel. Det säger Nils Öberg som är generaldirektör för Kriminalvården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista