1 av 2
Ankor simmar i smutsigt vatten nedskräpat med plastpåsar. Foto: Rajesh Kumar Singh, Scanpix.
2 av 2
Fattiga i Mauretanien som arbetar med att skrapa upp salt från mark där det varit sjöbotten. I Mauretanien är många fattiga och har inte råd att köpa hela förpackningar med mat. Istället köper de bara litegrann i en plastpåse. Men nu har plastpåsar förbjudits. Foto: Clement Ntaye, Scanpix.

Plastpåsar är förbjudet Mauretanien

2:13 min

I landet Mauretanien i Afrika får människor inte längre använda plastpåsar. Landets ledare har förbjudit plastpåsarna, för att de gör så att naturen förstörs och massor av djur blir sjuka och dör.

Det är många kor, får och getter som tuggar i sig plastpåsar som ligger på gatorna i Mauretanien. Djuren blir sjuka och många dör av att få i sig plasten.

Av alla boskapsdjur som dog i huvudstaden Noakchoutt förra året var det fler än hälften som dog efter att ha ätit plast. Det är plast som människor kastat ute i naturen och på gatorna. Landets regering bestämde att de måste göra något åt saken, så de förbjöd plastpåsar.

Den som tillverkar plastpåsar i Mauretanien kan nu bli dömd till att sitta i fängelse i 2 år. Om polisen ser att någon använder plastpåsar kan de få betala mycket pengar i böter.

Men det finns problem med att plastpåsar har förbjudits. Mer än hälften av alla människor i Mauretanien har mindre än 15 kronor om dagen att leva på. De är så fattiga att de ofta inte har råd att köpa en hel förpackning med mat när de ska handla. Istället vill de använda plastpåsar för att köpa lite i taget.

Många har till exempel inte råd med en hel flaska matolja. Då vill de köpa lite olja i en plastpåse, berättar Hamad Ahmed som jobbar i en mataffär.
- Ibland fungerar det inte med papperspåsar eller tygpåsar. Det går ju inte att bära olja i en papperspåse eller tygpåse, säger Hamad Ahmed.

Det finns fler länder i Afrika som har förbjudit plastpåsar. Landet Rwanda förbjöd plastpåsar för flera år sedan och ungefär 10 andra länder har liknande lagar mot plastpåsar för att skydda miljön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista