Regeringen sänker skatten för pensionärer med minst en hundralapp i månaden. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Regeringen vill sänka skatten för pensionärer

Äldre som har slutat jobba och gått i pension ska få sänkt skatt. Det föreslår nu politikerna i regeringen. Från och med nästa år vill de sänka skatten för pensionärerna. Det innebär att alla pensionärer som är över 65 år gamla ska få minst 100 kronor mer i månaden från och med nyår. Men samtidigt sänks också själva pensionen med ungefär 200 kronor i månaden nästa år.

Pensionsystemet är uppbyggt på ett sätt som gör att pensionerna kan sänkas. Nästa år sänks pensionerna i Sverige med ungefär 200 kronor i månaden. Så trots att regeringen nu vill att skatten på pensionspengarna sänks, så får en del pensionärer ändå mindre pengar. Men skattesänkningen är ändå väldigt viktig, säger Göran Hägglund i regeringen:

- Man ska komma ihåg att pensionssystemet är uppbyggt på ett visst sätt, och hade vi inte gjort de här åtgärderna så hade det slagit direkt mot pensionärerna. Vi tar en del av det här genom att vi har möjlighet att skjuta till och dämpa den effekten, säger Göran Hägglund.

Han menar att om regeringen nu inte sänkte skatten för pensionärer så skulle de ha förlorat ännu mer pengar nästa år.

Pensionärsorganisationerna i Sverige säger idag att det är bra att skatten för pensionärerna sänks, men att de tycker att den kunde sänkas ännu mer.

Pensionärernas Riksorganisation, PRO, säger att det är bra för många fattiga pensionärer att de kan få mer pengar kvar efter skatten nästa år. Men de säger också att pensionärerna troligen fortfarande kommer att få betala mer pengar i skatt än de som arbetar. PRO tycker att det är orättvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista