1 av 3
Göte Davidsson är 90 år gammal och ställer nu upp i kyrkovalet. Foto: Jan-Åke Thorell, Sveriges Radio.
2 av 3
Förhandsröstning till kyrkovalet. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
3 av 3
Molla kyrka i västra götalands län är Göte Davidssons hemkyrka. Foto: Jan-Åke Thorell.

Det är få som bryr sig om kyrkovalet

Här kan du höra om kyrkovalet
1:44 min

Idag är den första dagen som det går att rösta i kyrkovalet. I kyrkovalet kan man rösta på vilka personer som ska ansvara för Svenska Kyrkans olika verksamheter. Svenska Kyrkan har fler än 5 miljoner medlemmar, men det är inte så många som är intresserade av kyrkovalet.

Det är svårt att hitta människor som vill vara med och bestämma i Svenska Kyrkan. En som blev övertalad är 90 år gamle Göte Davidsson:
- Jag ställde upp mot min vilja, för jag anser att jag blivit för gammal. Det hade varit bättre med en yngre person, men alla tyckte jag skulle vara med där så jag kanske kan göra någon slags nytta, säger Göte Davidsson.

Det är svårt att få folk att vara med och bestämma i kyrkan. Det är också bara 12 procent, eller 700 000, av alla kyrkans medlemmar som bryr sig om att rösta i valet

Kyrkovalet är i själva verket 3 olika val:
Ett val är till församlingen på den ort där man bor. Det är församlingen som anställer präster, ordnar kyrkokör och har träffar för barn och ungdomar till exempel.

Det är också val till stiftet. Stiftet är en organisation för flera församlingar. Stiftet kan till exempel äga mycket skog och byggnader.

Det ska också väljas människor till Kyrkomötet, som är Svenska Kyrkans riksdag.

Det är många människor som ska väljas till olika poster, och det är mycket pengar och andra verksamheter som de ska besluta över. Därför är det tråkigt att så många medlemmar i kyrkan inte bryr sig om valet. Det säger Erika Brundin som är en av cheferna inom Svenska kyrkan:
- Vi tycker ju naturligtvis det skulle vara mycket bättre och roligare om det var fler som deltog i valet, det är en självklarhet, säger Erika Brundin från Svenska Kyrkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".