1 av 2
En skylt visar vägen till Nokias huvudkontor i Espoo i Finland. Foto: Lehtikuva, Sari Gustafsson, Scanpix.
2 av 2
Nokias smartphone Lumia innehåller teknik från Microsoft. Nu vill Microsoft köpa Nokia. Foto: Lehtikuva, Mikko Stig, Scanpix.

Företaget Microsoft köper Nokia

2:17 min

Det finska företaget Nokia ska säljas till USA. Det är den del av Nokia som gör mobiltelefoner som ska säljas till det amerikanska företaget Microsoft.

För några år sedan var Nokia bland de bästa i världen på att göra mobiltelefoner. Men sedan förändrades tekniken. Många kunder började köpa smartphones från andra företag istället för de vanliga mobiltelefonerna från Nokia. Då gick det sämre för Nokias ekonomi.

Sedan några år tillbaka gör Nokia också smartphones, fast de har ändå haft svårt att sälja tillräckligt mycket. De har ett samarbete med det amerikanska företaget Microsoft. Nokia använder Microsofts dataprogram Windows Phone i sina smartphones.

Nu vill Microsoft ta över hela mobiltelefontillverkningen genom att köpa Nokia för 47 miljarder kronor.

Innan Nokia kan säljas till Microsoft måste myndigheter och de som är med och äger aktier i Nokia säga ja till affären. Troligen kan affären vara klar i början av nästa år.

Sammanlagt jobbar 32.000 anställda med att göra mobiltelefoner hos Nokia. Ungefär 5000 av dem finns i Finland. De kommer nu istället att jobba för Microsoft, men än så länge är det osäkert om alla får ha kvar sina jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista