Flyktingar från Syrien vid en gränsövergång till Turkiet. Nu ska syrier som flytt till Sverige få stanna här. Foto: Gregorio Borgia, Scanpix.

Alla syrier ska få stanna kvar i Sverige

3:20 min

Den svenska myndigheten Migrationsverket har tidigare bestämt att närmare 8000 syrier tillfälligt ska få stanna i Sverige. Men nu säger Migrationsverkets chef Anders Danielsson att de syriska flyktingarna får bo kvar hur länge de vill. För Anders Danielsson menar att kriget i deras hemland Syrien i Mellanöstern har blivit värre.

År 2011 började ett uppror i Syrien. Upprorsmännen kräver att landets president Bashar al-Assad ska lämna ifrån sig makten. Vissa av upprorsmännen vill ha demokrati så att folket kan få välja en ny president, medan andra upprorsmän istället vill styra landet med religiösa lagar från religionen islam.

Flera miljoner syrier har flytt för att komma bort från striderna. Av dem har 4 miljoner flytt till andra platser inom Syrien och 2 miljoner har flytt utomlands, särskilt till grannländerna. Bara 40 000 syrier har kommit till något av EU-länderna.

Migrationsverkets chef Anders Danielsson menar att Syrien har blivit ett farligare land än tidigare. Det kan bland annat bero på att flera hundra syrier troligen dödades med giftig gas onsdagen den 21 augusti. När kriget har bivit värre ska syrier har rätt att stanna kvar i Sverige, menar Anders Danielsson.

Till en början handlar det om mellan 7000 och 8000 syrier som får tillstånd att bo kvar i Sverige hur länge de vill. Det betyder också att de kan få rätt att ta hit sina barn eller andra personer i familjen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista