1 av 5
Barack Obama har rest till ryska staden Sankt Petersburg, som ligger vid Östersjön. Foto: Wikimedia Commons.
2 av 5
Vladimir Putin och Barack Obama hälsade artigt på varandra idag. Men när det gäller politiken är de oense om flera viktiga saker. Foto: Scanpix.
3 av 5
Under de vita lakanen ligger personer som kan ha dödats av giftig gas i Syrien den 21 augusti i år. Foto: Scanpix.
4 av 5
Våld mot homosexuella är vanligt i Ryssland. Foto: Scanpix.
5 av 5
Rysk polis släpar bort personer som har demonstrerat för de homosexuellas rättigheter. Foto: Scanpix.

Det blir ett tufft G20-möte i Sankt Petersburg för Barack Obama och Vladimir Putin

"Det kan bli ett tufft möte i Ryssland" säger reporter Mattias Klefbeck
2:19 min

USA:s president Barack Obama lämnade idag Sverige och åkte vidare till staden Sankt Petersburg i Ryssland. Där började idag ett G20-möte. På sådana möten träffas politiska ledare från världens rikaste länder.

Det kan bli ett svårt möte eftersom den amerikanske presidenten Barack Obama är oense med den ryske presidenten Vladimir Putin. De är bland annat oense om kriget i Syrien och de homosexuellas rättigheter.

Det verkar som om president Barack Obama har haft det ganska glatt och trevligt här i Sverige. Och den svenska statsministern Fredrik Reinfeldt hade mest snälla saker att säga om Barack Obama.

Men i Ryssland kan det bli betydligt tuffare. För Barack Obama och den ryske presidenten Vladimir Putin är oense om flera olika saker. Det gäller bland annat kriget i landet Syrien i Mellanöstern.

Vladimir Putin stöder den syriske presidenten Bashar al-Assad som just nu för ett blodigt krig mot upprorsmän. Medan Barack Obama hotar att skjuta mot al-Assads armé. För Obama tror att al-Assads soldater har dödat flera hundra personer med giftig gas. Enligt amerikanska myndigheter har president al-Assad köpt gasen från Ryssland.

-De flesta länder i världens är överens om att giftgas är någonting fruktansvärt! Och det är förbjudet att använda giftgas i krig, säger Barack Obama.

President Obama vill alltså att hans amerikanska soldater ska skjuta mot al-Assads armé i Syrien. På det sättet kanske amerikanerna kan skrämma al-Assad så att han inte vågar använda giftgas igen, hoppas Obama.

Men den ryske presidenten Vladimir Putin vill alltså inte att amerikanerna anfaller Syrien. Putin säger också att amerikanerna ljuger om giftgasen.

Mötet i Ryssland är ett så kallat G20-möte där politiska ledare från världens rikaste länder träffas. När Putin planerade G20-mötet tänkte han att det mest skulle handla om ekonomi.

Men president Barack Obama har bestämt sig för att också träffa personer som kämpar för de homosexuellas rättigheter i Ryssland. Det retar Putin. För han tycker att homosexualitet är någonting dåligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".