1 av 3
Lundsbergs skola har en egen kyrka. Den ligger till vänster om stora huset. Foto: Wikipedia.
2 av 3
Lundsbergs skola ligger ute i skogen i Värmland. Foto: Scanpix.
3 av 3
Prins Carl Philip studerade på Lundsbergs gymnasieskola. Så här såg han ut då han tog studenten år 1999. Foto: Scanpix.

Lundsbergs skola får öppna igen

1:04 min

Det var myndigheten Skolinspektionen som stängde skolan den 28 augusti. Myndigheten gjorde så eftersom Lundsberg flera gånger har fått kritik för att vissa elever har råkat ut för våld och blivit förnedrade.

Idag bestämde domstolen Förvaltningsrätten att Lundsberg får öppna igen.

De flesta eleverna på Lundsberg bor på själva skolan och det kostar mycket pengar att skicka dit sina barn. Eftersom barnen både bor och studerar på skolan är det särskilt viktigt att ungdomarna där har det bra.

Men Lundsberg har flera gånger fått kritik. Det är tradition där att äldre elever bestämmer över de yngre. När någon är ny på skolan har det också varit tradition med nollningar. Det är ett slags test där den nya eleven ska göra något som är skrämmande, äckligt eller förnedrande.

Skolinspektionen har kritiserat Lundsberg för det här och skolans ledning har lovat att stoppa våld och mobbning. Ändå blev två pojkar nyligen brända med strykjärn.

Därför bestämde Skolinspektionen att Lundsberg skulle hållas stängt i upp till 6 månader. Om skolan inte hade någon bra lösning tills det kunde skolan stängas helt och hållet, sa Skolinspektionens chef.

Men Skolinspektionens beslut har idag alltså ändrats av domstolen Förvaltningsrätten. Lundsberg får öppna igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista