1 av 3
Valet i Norge. Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio
2 av 3
En person som röstar i det norska valet. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
3 av 3
Sveriges Radios reportrar Jenny Sanner Roosqvist och Anna Hernek i Norge. Foto: Magnus Westberg, Sveriges Radio.

Norge kan få en ny regering

2:23 min

I dag är det val till den norska riksdagen Stortinget. Norges nuvarande regering med statsminister Jens Stoltenberg kan förlora valet. Stoltenbergs socialdemokratiska Arbeiderparti och hans samarbetspartier ser ut att få för lite röster för att få ha kvar regeringsmakten. Istället kan flera borgerliga partier få styra landet tillsammans. Bland annat kan ett parti som vill ha färre invandrare få vara med och bestämma efter valet.

De senaste 8 åren har Norge haft en regering med rödgröna partier. Socialdemokraterna i Arbeiderpartiet har styrt tillsammans med partierna Sosialistisk venstre och Senterpartiet. Men nu kan de förlora makten.

Undersökningar inför valet visar nämligen att det borgerliga partiet Höyre kan få tillräckligt många röster för att bilda en ny regering tillsammans med andra borgerliga partier.

Ett av de partier som Höyre säger att de kan samarbeta med i en ny regering är Fremskrittspartiet, som vill ha färre invandrare i Norge. Även de 2 mindre partierna som kan vara med i en borgerlig regering säger att de kan samarbeta med Fremskrittspartiet.

Norrmännen får rösta fram till klockan 21:00 på måndagskvällen. Först sent på måndagskvällen eller på tisdagen är resultatet i det norska valet klart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista