1 av 2
Anna Lindh. Foto: Jan Collsiöö / Scanpix.
2 av 2
Anna Lindh. Foto: Scanpix

Idag är det 10 år sedan mordet på Anna Lindh

Politikern Anna Lindh var Sveriges utrikesminister. Hon blev mördad av en man på varuhuset NK i Stockholm. Trots att Anna Lindh var en av regeringens viktigaste politiker hade hon ingen livvakt med sig när hon gick ut och handlade kläder den där dagen för 10 år sedan. Men efter mordet vaktas de svenska politikerna bättre.

- Efter mordet på Anna Lindh så utvecklade vi våra arbetsmetoder, säger Niklas Åström på säkerhetspolisen Säpo.

Det var för exakt 10 år sedan, år 2003, som den svenska utrikesministern Anna Lindh mördades. Hon blev huggen av en man med kniv i en klädaffär på varuhuset NK i Stockholm.

Efteråt försökte läkare rädda hennes liv, men hon var för svårt skadad och dog.

Polisen kunde senare ta fast mannen som högg Anna Lindh. Han är dömd för mordet och sitter nu inlåst.

När mordet hände fick Säpo hård kritik för att Anna Lindh var så dåligt skyddad. Hon var en av landets viktigaste politiker. Ändå hade hon inga vakter med sig. Efter mordet har Säpo gjort om sitt sätt att jobba, och anställt fler livvakter. De är nu mer än dubbelt så många som för 10 år sedan.

Idag är Säpo bättre på att skydda politikerna i regeringen, säger Niklas Åström på Säpo:
- Ja, idag är vi en annorlunda säkerhetstjänst jämfört med 2003. Det är egentligen den enskilda händelse som har påverkat personskyddsarbetet mest, säger Niklas Åström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista