1 av 3
Mona Sahlin lägger en röd ros på Anna Lindhs grav på Katarina kyrkogård i Stockholm. Idag är det 10 år sedan Anna Lindh dog. Foto: Henrik Montgomery, Scanpix.
2 av 3
Anna Lindh var en av Socialdemokraternas viktigaste politiker. Idag har partiets ledare Stefan Löfven och andra partimedlemmar lagt en krans på hennes grav. Nu är det 10 år sedan Anna Lindh mördades. Foto: Henrik Montgomery, Scanpix.
3 av 3
Anna Lindh

Många ville hedra Anna Lindhs minne

Här kan du höra Mona Sahlin om saknaden efter Anna Lindh
0:25 min

Idag är det 10 år sedan politikern Anna Lindh dog. Hon blev attackerad av en man med kniv när hon var ute och handlade på eftermiddagen den 10 september. Hon skadades svårt, och dog på sjukhuset morgonen den 11 september. Vid 10-årsminnet av hennes död på onsdagen var det många som besökte hennes grav för att hedra hennes minne.

När Anna Lindh mördades år 2003 var hon Sveriges utrikesminister. Hon var också en av partiet Socialdemokraternas viktigaste politiker.

På onsdagen besökte flera av partiets medlemmar hennes grav för att hedra hennes minne. En av de som var där var Anna Lindhs politikerkollega och vän Mona Sahlin.

Tillsammans med Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven lade Mona Sahlin ned en krans med blommor på graven.
- Jag känner fortfarande en väldig saknad, både efter den här kompisen, men också politikern Anna, och på något vis fortfarande känslan av allt det som hade kunnat bli, men aldrig blev eftersom hon rycktes bort just när hon fann sin plats i politiken och var så strålande bra. Det är så sorgligt fortfarande, säger Mona Sahlin.

På onsdagskvällen hålls en ceremoni i Kungsträdgården i Stockholm till Anna Lindhs minne.

Klockan 20:00 visar också Sveriges Television en dokumentärfilm om Anna Lindhs liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".