1 av 4
Den socialdemokratiska politikern Wanja Lundby-Wedin var förut ordförande för LO-facket. Nu ställer hon upp i kyrkovalet. Foto: Jessica Gow för Scanpix.
2 av 4
Erik Eckerdal är präst i Knivsta församling, som ligger mellan Stockholm och Uppsala. Foto: Svenska kyrkan.
3 av 4
Den här bilden är från en reklmfilm på Internet. Filmen vill locka tittarna att rösta på gruppen Frimodig kyrka. Foto: Ett skärmklipp från nätet.
4 av 4
De platser där man kan rösta är ofta kyrkans egna kontor. Den här bilden är från en vallokal vid Maria Magdalena kyrka på Södermalm i Stockholm. Foto: Dan Hansson för Svenska Dagbladet och Scanpix.

Är det fel att blanda religion och politik i kyrkovalet?

3:50 min

Nu på söndag är det kyrkoval. Alla som är medlemmar i Svenska kyrkan kan då gå och rösta. Valet handlar om vilka personer som ska vara med och bestämma i kyrkan. Det går att rösta både på politiska partier och andra grupper som inte har med politik att göra.

Prästen Erik Eckerdahl tycker att det är fel med politiska partier i kyrkovalet. Men det tycker inte socialdemokraten Wanja Lundby-Wedin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista