1 av 2
En äldre man sitter i en rullstol i en korridor på ett äldreboende. Foto: Jessica Gow, Scanpix.
2 av 2
Vårdpersonal sköter om en av de äldre på ett vårdhem i Stockholm. Foto: Nina Varumo, Scanpix.

Anmälningarna om problem på äldreboenden har ökat

1:58 min

Allt fler anmäler problem på äldreboenden där gamla som är för sjuka för att klara sig själva kan få bo. På 1 år har anmälningarna ökat med 50 %. Ofta kan problemen bero på att vårdpersonalen är för få och har för mycket att göra.

Det är reportrar på Sveriges Television som har undersökt Lex Sarah-anmälningar inom äldreomsorgen åren 2011 och 2012. Lex Sarah innebär att personalen ska berätta för myndigheterna när något dåligt har hänt på äldreboendet.

Många anmälningar handlar om att de äldre inte har fått bli tvättade ordentligt, inte fått rena blöjor, eller att de fått för lite mat och näring i sig.

Andra vanliga anmälningar handlar om slarv och brist på vård, som att personalen inte hinner se till de gamla ordentligt, inte kommer när någon behöver hjälp, eller glömmer bort att berätta för varandra om vad de gamla ska ha för vård.

Mellan åren 2011 och 2012 ökade Lex Sarah-anmälningarna med 50 %. En del av ökningen kan bero på att reglerna för när personal ska anmäla blev strängare 2011. Men det kan också bero på andra saker. Till exempel har arbetet på äldreboendena blivit hårdare, eftersom bara de allra sjukaste kan få komma och bo på ett äldreboende idag. Ofta finns det också för lite personal, och för mycket att göra. Det säger undersköterskan Marianne Olsson, som jobbar på ett äldreboende:

- Man kanske vissa tider på dygnet är för dåligt med personal, stress, och brukarna är sämre än vad de var för ett par år sedan och behöver mer omsorg, säger Marianne Olsson till Sveriges Television.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista