1 av 4
En varg. Foto: Jonas Ekströmer, Scanpix.
2 av 4
En skjuten varg. Redan från och med nästa år borde fler vargar kunna skjutas, tycker regeringen. Foto: Länsstyrelsen i Värmland.
3 av 4
Varg på berghäll. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
4 av 4
Vargar på Järvzoo. Foto: Yvonne Åsell, Scanpix.

Regeringen föreslår att det ska finnas färre vargar i Sverige

Det är bra om det blir färre vargar, säger en jägare.
1:18 min

Idag finns det omkring 400 vargar i landet. Men omkring hälften av dem skulle kunna skjutas. Det föreslår nu politikerna i regeringen. De tycker att det kan räcka med omkring 170 vargar i Sverige för att arten ska kunna klara sig och finnas kvar i landet.

Just nu finns det omkring 400 vargar i Sverige. Men det behövs egentligen bara mellan 170 och 270 vargar för att det fortfarande ska finnas varg kvar i landet, och för att de vargar som finns ska vara starka, friska och må bra. Så säger politikerna i regeringen idag.

De föreslår att jägare ska få börja skjuta varg redan nästa år. Det är bra tycker vissa. För vargarna kan döda får, kor, hundar och andra djur.

Men Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden är kritiska. De är oroliga för att vargen ska utrotas och försvinna från Sverige. Forskning visar att det behövs fler vargar än vad regeringen nu säger, för att vargarna ska kunna hålla sig friska och skyddas från utrotning, säger Naturskyddsföreningen.

Men regeringen menar att de har undersökt saken noga och att vargarna ändå kommer att klara sig bra, även om de blir färre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".