1 av 3
John Kerry är utrikesminister i USA:s regering. Det är hans uppgift att hålla kontakt med andra länder. Foto: AP och Scanpix.
2 av 3
Sergej Lavrov är Rysslands utrikesminister. Foto: AP och Scanpix.
3 av 3
Mötet mellan utrikesministrarna hålls i staden Genève som ligger i landet Schweiz. Foto: Wikimedia Commons.

Idag började ett möte i Genève som handlar om kriget i Syrien

De som träffas i staden Genève i Schweiz är USA:s utrikesminister John Kerry och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. De har helt olika åsikter om kriget i Syrien. Ändå gör de nu ett plötsligt försök att bli överens.

Kriget i landet Syrien i Mellanöstern är mellan upprorsmän och landets president Bashar al-Assad. Förra månaden dödades massor av människor i Syrien med giftig gas. Det är förbjudet att använda giftgas i krig.

En del tror att det var upprorsmännen som spred ut giftgasen. Men de politiska ledarna i både EU och USA säger istället att det måste vara president Bashar Al-Assads militärer som sköt iväg misiler med den här giftgasen.

USA:s regering har hotat att skjuta mot Al-Assads regering som straff. För då kanske Al-Assad inte skulle våga använda giftgas igen.

Men Rysslands regering stöder Bashar Al-Assad och vill att han slipper anfall från utlandet. Därför kom ryssarna på en ny idé. De föreslog att Al-Assad skulle lämna över sin giftgas till andra länder. Bashar Al-Assad har svarat att han kan tänka sig att göra sig av med giftgasen på något sätt. Men det är oklart exakt hur det ska gå till.

Nu när Al-Assad säger att han kan göra sig av med giftgasen ökar chanserna att USA och Ryssland kan komma överens om kriget i Syrien. Det var därför de snabbt ordnade ett möte idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".