1 av 2
Det här är Salim Idriss som är militär ledare för "Fria syriska armén". Det är den största gruppen av upprorsmän i Syrien. Foto: AFP och Scanpix.
2 av 2
Det här är en av upprorsmännen i Syrien. Foto: Wikimedia Commons.

USA kanske har skickat vapen till Syrien

0:07 min

En tidning i USA skriver att den amerikanska regeringen kanske har skickat vapen till upprorsmännen i Syrien. Men vi vet inte om det verkligen är sant.

Kriget i Syrien är mellan upprorsmän och den syriske presidenten Bashar Al-Assads armé. Vissa av upprorsmännen vill ha demokrati så att folket kan välja en ny ledare istället för Al-Assad. Andra upprorsmän vill styra Syrien med religiösa lagar son Islams heliga texter.

Tidningen Washington Post skriver att USA har skickat vapen till upprorsmännen i Syrien. Det sägs vara lättare automatvapen som kan skjuta många kulor på en gång, men inga tyngre vapen som kanoner och liknande.

Men det är svårt att veta om den här informationen stämmer. För dem som tidningen har pratat med vill inte säga vad de heter. Inte heller någon hos USA:s regering vill säga något öppet om det här.

Fast upprorsmännens högsta militära ledare i Syrien är villig att prata. Han heter Salim Idriss och är general i "Fria syriska armén". Han säger att USA inte har skickat några vapen till hans soldater,

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista