1 av 3
Barnen dör ofta för att de fått för lite mat och blir undernärda säger Unicef. Foto: Farah Abdi Warsameh, Scanpix
2 av 3
En liten flicka som flytt från kriget i Syrien äter en tomat i flyktinglägret. Uppemot 4 miljoner barn är drabbade av kriget i Syrien, säger Unicef. Barn i länder med krig och fattigdom har sämst chans att överleva. Foto: Nariman El-Mofty, Scanpix.
3 av 3
En mamma från Angola har tagit med sig sitt barn till sjukhus i grannlandet Namibia. Det är torka där de bor. Barnet har fått för lite mat och blivit undernärd. Foto: Jordi Matas, UNICEF/ Scanpix.

Det fortfarande för många barn som dör säger Unicef

Här kan du höra om barnadödligheten
1:50 min

I många fattiga länder är det vanligt att barn dör. Ofta dör de helt i onödan av sjukdomar som hade kunnat stoppas med enkel medicin eller rent vatten och mat. Länderna i FN har sagt att det måste bli färre barn som dör. De har sagt att barnadödligheten ska minskas med två tredjedelar senast till år 2015. Men det går inte så bra att minska barnadödligheten.

År 2000 var det ett viktigt möte i FN. Ledare från hela världen var med. De bestämde sig för att se till att fler barn i världen skulle överleva. Det kallas Milleniemålet. Barnadödligheten ska minskas med två tredjedelar senast till år 2015.

Men FN:s nya undersökning visar att det nu går dåligt att nå det här målet. Det är fortfarande väldigt många barn som dör, trots att de skulle kunna räddas med väldigt enkla saker.

Det som behövs för att fler barn ska klara sig är saker som myggnät, mediciner, vaccin och renare vatten, säger FN-organisationen Unicef.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".