1 av 3
Huset till vänster är FN:s kontor i New York. Foto: Wikimedia Commons.
2 av 3
Bashar Al-Assad är Syriens president. Han är inte vald av folket utan ärvde jobbet av sin pappa. Foto: Scanpix.
3 av 3
På marken ligger personer i Syrien som troligen har dödats av giftig gas. Foto: Scanpix.

Syrien vill skriva på ett FN-avtal om att stoppa kemiska vapen

Kemiska vapen kan bland annat vara giftig gas. Sådan gas har troligen använts i kriget i Syrien.

Sedan slutet år 1997 har de flesta av världens länder skrivit på en överenskommelse i FN om att helt förbjuda kemiska vapen. Nu vill även Syriens regering skriva på det avtalet.

Överenskommelsen har funnits sedan år 1997 och innebär att de flesta länder redan har lovat att helt förbjuda kemiska vapen och att förstöra de kemiska vapen som finns.

Men det finns 7 länder som inte har skrivit på det här avtalet och Syrien är ett av de länderna.

För lite drygt 3 veckor sen dog många människor kring huvudstaden Damaskus i något som de flesta är överens om att det var giftig gas, alltså kemiska vapen.

USA och EU skyller på Syriens regering medan Ryssland säger att det var upprorsmännen som ligger bakom attacken.

Och på ett möte i landet Schweiz försöker politiker från Ryssland och USA hitta en lösning på hur de kemiska vapnen i Syrien ska stoppas.

Samtidigt har nu en regeringstjänsteman från Syrien som heter Bashar Jaafari lämnat in en ansökan och papper till FN om att Syrien vill vara med och förbjuda kemiska vapen. Jaafari ska ha sagt att Syrien nu är med i FN:s överenskommelse.

Men så fort går det inte. Chefen för FN Ban Ki - Moon säger att han är glad att Syrien har lämnat in en ansökan men FN kan inte godkänna den på en gång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".