1 av 2
En av de sverigedemokrater som valdes till kyrkommötet är Julia Kronlid. Foto: Wikimedia Commons.
2 av 2
Julia Kronlid är också politiker i riksdagen för sverigedemokraterna. Foto: Bertil Ericson på Scanpix.

Det gick bra för Sverigedemokraterna i kyrkovalet

3:03 min

Sverigedemokraterna är ett parti som tycker att det finns för många invandrare i Sverige. De fick 6 procent av rösterna i kyrkovalet. Det är dubbelt så mycket som förra valet.

Därför ökar partiets möjligheter nu att påverka Svenska kyrkan. Framgången kanske också gör att fler röstar på Sverigedemokraterna när det nästa år blir val till riksdagen och EU-parlamentet.

Kyrkovalet avslutades igår, söndag. Alla som är medlemmar i Svenska kyrkan och har fyllt 16 år får rösta. Medlemmarna väljer då ut vilka personer som får vara med och bestämma i Svenska kyrkan.

Man kan rösta både på vanliga politiska partier och på andra grupper. De grupper som inte hänger ihop med något parti fick lite fler röster än tidigare.

De som fick flest röster i valet var Socialdemokraterna som fick 29 procent. På andra plats kom Posk, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan. Posk fick 15 procent.

Ju fler röster som ett parti eller en grupp får desto fler personer från det partiet eller den gruppen får sedan vara med på Kyrkomötet. Det är det mötet som bestämmer över Svenska kyrkan, när det gäller sådana frågor som rör hela landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista