1 av 2
Barn leker på den förgiftade marken i Chile. Foto: Laika Films/Toxic Playground
2 av 2
Rönnskärsverken som giftet kom ifrån. Boliden stäms nu av Chilenska bybor på 90 miljoner kronor. Foto: Magnus Bergner / SR

Förgiftade människor i Chile vill ha pengar av det svenska företaget Boliden

2:28 min

För snart 30 år sedan skickade det svenska företaget Boliden iväg giftigt slam från svenska gruvor till Chile. Giftslammet lämnades i naturen där så att människor i området förgiftades. Många blev sjuka av giftet. Nu vill de som drabbades i Chile ha pengar i ersättning av Boliden.

En svensk expert som heter Jonas Ebbesson är professor i miljörätt och hjälper de drabbade i Chile. Han berättar hur de har påverkats av gifterna:
- Ja, det är på flera olika sätt, de har drabbats av andningsbesvär, lever- och njursjukdomar, missfall, dödsfödslar, hudsjukdomar, och överhuvudtaget försämrad livskvalitet, säger Jonas Ebbesson.

Flera tusen människor i Chile har blivit sjuka av giftet. Många har fått sjukdomar som cancer, och bebisar har dött i sina mammors magar, eller fått skador som påverkar dem hela livet.

Det var på 1980-talet som Boliden ville göra sig av med giftigt slam från svenska gruvor. Gruvslammet innehöll gifter som arsenik, bly och andra ämnen som kan vara farliga för människor, djur och natur.

Boliden betalade det chilenska företaget Promel för att de skulle ta hand om gruvslammet, berättar Jonas Ebbesson:
- Man ville bli av med det här avfallet, och det är alltså 20 000 ton som man fraktar iväg, och man gör det till ett litet företag i Chile som på 80-talet var en diktatur, som varken hade miljölagstiftning, tillförlitlig miljöpolitik, eller kompetenserna.

Det chilenska företaget Promel tog aldrig hand om gifterna i gruvslammet. Istället lämnade de bara gruvslammet ute i naturen så att giftet spreds i marken och vattnet.

Lagexperter som nu hjälper de människor som har förgiftats, menar att Boliden egentligen kunde ha tagit hand om det giftiga gruvslammet själva på ett bättre sätt, men att de skickade iväg det till Chile för att det blev billigare för företaget. Lagexperterna menar också att Boliden då visste att det giftiga gruvslammet kunde skada människor och miljö där.

Men Boliden själva menar att de inte har gjort fel och att det istället är det chilenska företagets fel att människor förgiftades:
- Ansvaret ligger hos de chilenska myndigheterna och det här företaget Promel, säger Marcela Sylvander på Boliden.

Över 700 av de som har förgiftats i Chile har nu tagit hjälp av lagexperter för att få pengar i ersättning för sina skador. De vill ha 90 miljoner kronor i skadestånd av Boliden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista