1 av 2
Så här såg det ut när Malala Yousafzai fick ta emot ett annat pris tidigare i år. Hon fick då Barnens fredspris 2013. Nu får hon också ett fint pris av Amnesty. Foto: Peter Dejong, Scanpix.
2 av 2
Så här såg det ut i somras när Malala Yousafzai var inbjuden till FN. Till vänster om Malala sitter FN-chefen Ban Ki-moon. Foto: Mary Altaffer, Scanpix.

Den pakistanska skolflickan Malala får ett fint pris

0:45 min

Den 16-åriga pakistanska flickan Malala Yousafzai har fått ett fint pris. Det är organisationen Amnesty International, som arbetar för mänskliga rättigheter, som nu ger priset "årets samvetsambassadör" till Malala. Hon får priset för sin kamp för barns rättigheter.

Malala Yousafzai blev känd över hela världen förra året när hon sköts i huvudet av talibaner i sitt hemland Pakistan.

Malala kämpar för att alla barn, också flickor, ska få gå i skolan. Talibanerna är emot det och ville döda Malala. Men hon överlevde, och trots sina svåra skador har hon fortsatt att kämpa för flickors rättigheter. Därför får Malala nu alltså det här fina priset av Amnesty.

Malala får dela priset med den amerikanska sångaren Harry Belafonte. De kämpar båda för mänskliga rättigheter och rättvisa säger Amnesty.

I somras fick Malala Yousafzai också komma till Förenta Nationerna, FN, för att tala. Då sade hon bland annat:

- Jag talar inte för mig själv, utan för de som inte får höras här. De som har kämpat för sina rättigheter: rätten att leva i fred, rätten att behandlas med värdighet, och rätten att få gå i skolan. Jag är här för att kräva utbildning för alla barn. Också för talibanernas barn.
Så sade Malala Yousafzai i sitt tal i FN i somras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista