1 av 2
Människor lämnade blommor, ljus och gosedjur vid tågrälsen i Kumla där den 13-åriga flickan tog sitt liv. Nu blir det en rättegång mot den man som misstänks för att ha begått sexualbrott mot flickan och mot många andra barn. Foto: Claudio Bresciani, Scanpix.
2 av 2
Ljus och hälsningar på platsen där den 13-åriga flickan dog. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Nu blir det rättegång mot en man som misstänks för sexbrott mot 24 barn

Det ska bli en rättegång mot en 45-årig man som är misstänkt för sexbrott mot 24 barn. Polisen hittade mannen efter att en 13-årig flicka i Kumla tog sitt liv. Polis och åklagare tror att flickan begick självmord efter att mannen hade hotat henne på Internet.

Lagexperten Pia Åsberg är åklagare i fallet, och berättar om varför det ska bli en rättegång mot mannen.
- Vi har hittat den bevisning som behövs för att kunna åtala honom. Från både misstänkts dator och telefon och sedan bevarade och sparade chattkonversationer från de utsatta barnens mobiltelefoner datorer och ipads.

Den 45-årige mannen är nu misstänkt för att ha utsatt 24 olika barn för sexbrott. Det handlar om brotten våldtäkt mot barn och grovt sexuellt övergrepp mot barn, bland annat.

Ett av de utsatta barnen var en 13-årig flicka i Kumla utanför Örebro. Polis och åklagare menar att mannen lurade henne till att ta av sig kläderna och göra saker framför sin webbkamera på datorn.

När flickan inte ville göra det mer ska mannen ha hotat med att visa bilder av henne för andra på Internet, om hon inte gjorde som han sade.
Flickan ska då ha sagt att hon skulle ta sitt liv om han inte slutade. Men mannen fortsatte ändå med hoten.. Flickan gick då ut på tågrälsen och blev överkörd av ett tåg så att hon dog.

I mannens dator finns det alltså bevis för att han tvingat många barn till att göra olika sexuella saker, säger åklagaren. Men mannen själv säger att han är oskyldig.

Istället menar han att någon måste ha tagit över hans dator och begått brotten mot barnen. Det berättar försvarsadvokaten Ingvar Backman som är den lagexpert som ska hjälpa den misstänkte mannen under rättegången:

- Ja, han förnekar samtliga gärningspåståenden.

- Men vad säger han om att han hade det här i sin dator då, frågar Sveriges Radios reporter.

- Han säger att i så fall har hans dator blivit fjärrstyrd, svarar försvarsadvokaten Ingvar Backman.

Rättegången mot den 45-årige mannen startar troligen nästa månad, den 2 oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista