Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

Kvinnor som blir misshandlade ska få hjälp för att kunna ta hand om sina barn

Publicerat onsdag 18 september 2013 kl 13.29
Här kan du höra om metoden som ska hjälpa misshandlade kvinnor och deras barn
(2:12 min)
1 av 2
Kerstin Almqvist, professor vid Karlstad universitet, ansvarig för projektet där man stärker föräldrarollen. Foto: Susanna Einerstam, Sveriges Radio.
2 av 2
En kvinna som blir misshandlad av en man. Foto: Claudio Bresciani, Scanpix.

Misshandlade kvinnor och deras barn får för lite hjälp och stöd, tycker myndigheten Socialstyrelsen. Kvinnorna mår mycket dåligt psykiskt av att bli slagna och illa behandlade, det gör att de får svårt att ta hand om sina barn ordentligt. Därför testar Socialstyrelsen nu ett nytt sätt att hjälpa de här familjerna på.

En kvinna som kallas Eva berättar att hon misshandlades av sin man i många år. Det påverkade hela familjen, säger hon:
- Man är ägd av skräcken och jag kan känna hur illa det gjort dem. Den lilla flickan hon hade liksom ingen matlust. Jag var inte riktigt med i hennes liv. Jag var inte mottaglig, jag såg dem, men jag såg dem ändå inte, för det var bara ett skal som gick runt och var en mamma, säger Eva.

Eva var rädd och mådde dåligt av hur illa hennes man behandlade henne. Barnen kände rädslan och hotet i familjen, om att när som helst kunde något otäckt hända.

Barn som växer upp i familjer där det finns våld och förtryck känner sig ofta otrygga. De känner att föräldern som blir utsatt inte riktigt kan skydda dem, och det gör att barnen mår dåligt.

Hittills har myndigheterna mest jobbat med att skydda kvinnorna från våld. Men ofta har de glömt att barnen har mått dåligt och att den misshandlade föräldern kan behöva hjälp för att kunna ta hand om sina barn. Det här vill myndigheten Socialstyrelsen nu ändra på.

Socialstyrelsen testar just nu en ny metod där den misshandlade kvinnan ska få mer stöd som förälder. Kerstin Almquist är professor vi Karlstads universitet och jobbar med metoden:
-Det går ut framförallt ut på att man ska utreda förälderns förmåga att ge trygghet och säkerhet att lugna sitt barn igen, säger Kerstin Almquist.

Att barnen känner sig otrygga och rädda påverkar dem väldigt mycket. De kan få svårt att se andra människor i ögonen, svårt att lita på andra. De kan bli våldsamma, känna sig osäkra och rädda för att göra fel, bli oroliga och få svårt att sova till exempel. Därför är det väldigt viktigt att de här barnen får känna lugn och trygghet, säger Kerstin Almquist:
- De behöver känna att någon kan skydda dem, att någon kan ta hand om dem. Och det är det som den här metoden fokuserar på väldigt tydligt. Föräldern lär sig att känna igen på ett helt annat sätt, föräldern ska känna att: jag är kapabel att skydda mitt barn, säger Kerstin Almquist.

Från och med nu i höst så testas den här metoden för att hjälpa misshandlade kvinnor med barn i Sverige. Den testas i städerna Göteborg, Karlstad och Växjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".