1 av 2
Finansministern håller upp tjocka häften med papper, där han har skrivit ner statens budget. Alla papprena väger nästan 10 kilo. Foto: Jonas Ekströmer på Scanpix.
2 av 2
Magdalena Andersson har ansvar för Socialdemokraternas ekonomiska politik. Hon vill stoppa en del av regeringens planerade skattesänkningar. Foto: Scanpix.

Det kommer att bli bråk om skatten

"Staten har gott om pengar. Därför kan vi sänka skatten", säger Anders Borg
2:52 min

Idag berättade finansministern Anders Borg om regeringens nya budget. Där står det skrivet hur mycket pengar staten ska ta in i skatt och hur de pengarna sedan ska användas. Bland annat föreslår regeringen att skatten ska sänkas.

Men del av skattesänkningarna kan stoppas av deras politiska motståndare.

Finansministern Anders Borg säger att regeringen har minskat statens kostnader och därför har dom nu råd att sänka skatten:
-Då är det rimligt att 4 och en halv miljon löntagare får behålla lite mer av sina pengar, säger Anders Borg.

Han tror att fler arbetslösa kan få jobb om skatten sänks. Då får människor mer pengar kvar som de själva kan bestämma över. Då kanske de köper mer saker från svenska företag. Och när företagen får in mer pengar har de kanske råd att anställa mer personal.

Skattesänkningar låter som en bra idé, tycker Sadie Shaaban som bor i stadsdelen Kista i Stockholm:
_Jag tycker att det är bra. Vi betalar mycket pengar i skatt, säger hon.

Anders Borg föreslår bland annat ett nytt jobbskatteavdrag. Det betyder att de som jobbar får betala mindre pengar i skatt och istället behålla mer själva. Det kan handla om ett par hundra kronor. Men de som är arbetslösa, pensionärer eller hemma med sina barn får alltså inget avdrag på sin skatt.

En av de som skulle tjäna på det här är Sara Backman, som driver ett eget företag i Växjö i Småland. Men trots att hon själv skulle få mer pengar över vill hon ändå inte ha sänkt skatt:
-Man ska se sig själv och samhället som ett. Jag har barn. Jag tycker att vi ska bry oss mer om barnen och de äldre, säger Sara Backman.

Hon tycker alltså att det vore bättre om regeringen gav mer pengar till skolor och vården av de äldre istället för att sänka skatten.

Flera av de politiska partierna är också tveksamma till sänkta skatter. Det gäller särskilt den statliga inkomstskatten. Det är bara de med höga löner som betalar statlig inkomstskatt.

Idag går gränsen vid 36 160 kronor i månaden. Men Anders Borg vill flytta upp gränsen till 37 400 kr. Det skulle betyda att fler personer än idag skulle slippa statlig inkomstskatt.

Men den här förändringen av statlig inkomstskatt kan troligen stoppas av regeringens politiska motståndare: Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna.
-Vi ska göra vad vi kan för att stoppa detta, säger socialdemokraten Magdalena Andersson.

Det finns en möjlighet att plocka ut ett förslag från budgeten och rösta om det enskilt i riksdagen. På det sättet kan regeringens motståndare stoppa att gränsen för statlig inkomstskatt höjs.

Men de flesta av Anders Borgs förslag i budgeten kommer ändå att godkännas av politikerna i riksdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".