Det här är Annétthe Zettergren. Foto: Lennart Nordenstein på Sveriges Radio.

Politikern Annétthe Zettergren i Värmland dömdes till fängelse

Annétthe Zettergren lurade till sig nästan 4 miljoner kronor från landstinget i Värmland. Hon tog också nästan 1 miljon kronor från sin före detta sambo. Sedan flydde hon till Thailand.

Men nu är hon tillbaka i Sverige. Idag dömdes hon till 3 och ett halvt års fängelse.

Annétthe Zettergren var politiker i Värmlands landsting för partiet Moderaterna. Samtidigt jobbade hon som sjukgymnast.

Annétthe Zettergren låtsades att hon tog emot och hjälpte patienter, trots att hon egentligen gjorde något annat. Många patienternas besök var bara påhittade. Ändå krävde hon att landstinget skulle betala för besöken. På det sättet lurade hon till sig nästan 4 miljoner kronor.

Hon tog också nästan 1 miljoner kronor från sin före detta sambo.

Mycket av pengarna satte Annétthe Zettergren in på sin systersons bankkonto. Och han var med på det. Genom att göra så hoppades hon troligen att polisen inte skulle upptäcka pengarna.

När det här blev känt i september förra året flydde Annétthe Zettergren med sin systerson till Thailand i Asien. Men thailändsk polis tog fast dem i våras och skickade hem dem.

Nu har de dömts av en svensk domstol. Straffet blir 3 och ett halvt års fängelse för Annétthe Zettergren. Hennes systerson får samhällstjänst. Det betyder att han ska jobba gratis åt samhället. Systersonen får också en villkorlig dom. Det betyder att han slipper fängelse den här gången, men om han senare begår nya brott kan han få ett extra hårt straff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista