1 av 3
Siv Jensen är ledare för Fremskrittspartiet. Foto: FrPMedia/Wikimedia Commons.
2 av 3
Till vänster ser du Siv Jensen och till höger Erna Solberg som är partiledare för Høyre. De ska nu styra Norge tillsammans. Foto: TT.
3 av 3
Erna Solberg blir Norges statsminister och ledare för den nya regeringen. Foto: Lise Åserud för NTB och TT.

Fremskrittspartiet får vara med i Norges regering

1:55 min

Fremskrittspartiet tycker att Norge ska ta emot färre invandrare. Det är en känslig fråga och många vägrar att samarbeta med det här partiet. Men nu får Fremskrittspartiet för första gången vara med i en norsk regering.

Den 9 september var det val i vårt grannland Norge. Men det var först på kvällen igår, måndag, som det blev klart vilka partier som ska ingå i landets nya regering. Det blir Høyre som ungefär liknar Moderaterna här i Sverige och så blir det Fremskrittspartiet.

Partiet vill ha färre invandrare

Fremskrittspartiet är mest känt för att de vill begränsa hur många invandrare som släpps in i Norge. Skälet till det handlar främst om ekonomi. 

Partiet vill helst bara släppa in invandrare som jobbar och tjänar egna pengar. Fremskrittspartiet vill inte ta emot lågutbildade invandrare från fattiga länder, eftersom risken finns att de blir arbetslösa i Norge.

Hur ska norska staten använda sina pengar?

Norge tjänar väldigt mycket pengar på att pumpa upp den olja som finns under havets botten utanför den norska kusten. De flesta partierna i Norge vill spara ganska mycket av olje-pengarna. För de menar att det kan vara bra att ha sparade pengar i framtiden då oljan tar slut.

Men Fremskrittspartiet vill däremot använda mer av olje-pengarna redan nu. Fremskrittspartiet menar att olje-pengarna kan användas till att bygga nya vägar och ge de äldre bättre vård. Samtidigt vill de att norska folket ska betala mindre pengar i skatt än vad de gör idag.

Regeringen får stöd av två partier till

Igår kväll blev det alltså bestämt att Fremskrittspartiet och Høyre ska ingå i den nya regeringen. De kommer också att få stöd av två andra partier som heter Venstre och Kristelig folkeparti.

De här två partierna håller visserligen med Fremskrittspartiet om vissa saker, men de har andra åsikter när det gäller invandring. Därför valde Venstre och Kristelig folkeparti att inte gå med i regeringen.

Men om de ångrar sig senare är de välkomna in i regeringen, lovar Fremskrittspartiet och Højre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista