Det kan bli förbjudet att köpa mjölk direkt från bondgården

2:41 min

Det mesta av den mjölk som säljs är pastöriserad. Det innebär att mjölken har hettats upp så att bakterier dör. Men det finns också mjölk som säljs opastöriserad, direkt från bondgårdar. En del tycker att den smakar bättre. Men myndigheten Livsmedelsverket vill nu förbjudna den mjölken, för att det kan finnas farliga bakterier i den.

En av de som brukar köpa opastöriserad mjölk är Petter Berndalen. Han blev väldigt upprörd när han fick höra att den kan förbjudas:
- Jag tänkte...förlåt om jag svär nu men: ni får fan inte ta min mjölk! Jag älskar den här mjölken, den är så god alltså.

Petter Berndalen brukar köpa mjölk direkt från en bondgård. Det är bara från gårdarna man kan köpa den opastöriserade mjölken. Men nästa år kan det bli förbjudet för bönderna att sälja opastöriserad mjölk. Det är något som Petter har startat en protest mot på Internet. Många har skrivit på hans protestlista mot förbudet och vill ha den opastöriserade mjölken kvar.
- Väldigt väldigt många personer har ju någon form av relation till naturligt mjölkdrickande. Det är jättemånga som säger: när jag var liten då gick vi och hämtade mjölk där med mina föräldrar...Och jag tror att det är något som väcks till liv när de får höra om det här, att de tänker på barndomens smak liksom, säger Petter Berndalen.

Det finns en risk för att få i sig farliga bakterier
Mjölk som kommer direkt från korna på bondgården kan innehålla farliga bakterier. Det handlar till exempel om bakterier som kan ge sjukdomen ehec, som människor kan bli allvarligt skadade eller dö av.

För att bakterierna ska försvinna måste mjölken hettas upp ordentligt, alltså pastöriseras. Mats Lindblad är smittskyddssamordnare på myndigheten Livsmedelsverket, som nu vill att bönderna ska sluta sälja opastöriserad mjölk:
- Det som det handlar om är att ungefär en gång om året så kan vi konstatera att det är antingen några personer eller någon enstaka person, som har drabbats av en infektion av Ehec, med opastöriserad mjölk som smittkälla, säger Mats Lindblad.

Barn drabbas värst
Särskilt barn, gravida eller gamla och svaga personer kan bli väldigt sjuka eller till och med dö av Ehec. Men trots risken för farliga bakterier så finns det ändå de som tycker att opastöriserad mjölk är bättre än den mjölk som säljs i affärerna. Det finns också forskning som visar att barn som har vuxit upp på bondgårdar och druckit opastöriserad mjölk är mindre allergiska.

Bonden Elin Rydström brukar sälja opastöriserad mjölk från sin gård till grannar och andra som kommer dit. Hon vill fortsätta med att sälja mjölk till dem, och tycker att det vore dumt med ett förbud. Istället tycker hon att den opastöriserade mjölken kan undersökas bättre. För redan idag tas det olika prover på mjölken, säger hon:
- Och skulle man ta något extra prov i samband med att man ändå tar prov så tror inte jag att det skulle vara ett så stort problem faktiskt, säger Elin Rydström.

Men myndigheten Livsmedelsverket menar att det skulle bli för dyrt att ta mer prover på mjölken. Om Livsmedelsverkets förslag godkänns kan det bli förbjudet för bönderna att sälja opastöriserad mjölk från och med nästa år, sommaren 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista