Alla barn har rätt att välja skola. Barnen på den här bilden har i övrigt inget med artikeln att göra. Foto: TT.

Skolchefen Greger von Sivers vill inte ha invandrare på sin friskola

Hör vad Greger von Sivers säger om barn från invandrarfamiljer
2:42 min

Det finns vissa skolor som ägs av företag eller föreningar. Enligt lagen ska alla barn i Sverige ha samma rätt att gå på de här friskolorna. Ändå händer det att skolornas chefer säger nej till att ta emot barn som skolcheferna tycker verkar vara besvärliga.

Greger von Sivers var fram tills nyligen chef på Profilskolan i Stockholm. Han berättade då att han inte vill ha barn med utländsk bakgrund på sin skola.

- Jag vill inte ha den jävla skiten som de håller på med rap och våldtäkter. Man få ju inte säga neger numera, men den här svarta musiken. Nej, nej, de kan väl hålla på och rappa borta i Tensta och elda upp bilar där istället för här.

Det här säger Greger von Sivers när samtalet spelas in i hemlighet.

En reporter från Sveriges Television låtsas att han är musiklärare som söker jobb på Profilskolan. Greger von Sivers berättar då vilka elever han vill ha på sin skola. Samtalet spelas alltså in av en gömd kamera.

Greger von Sivers förstår att det han säger om invandrare kan göra människor ledsna och arga. Därför vill hanatt samtalet ska hållas hemligt:

-Det här har du aldrig hört mig säga, men det är vad jag tycker, säger Greger von Sivers.

Det står i lagen att alla barn och deras föräldrar ska ha rätt att fritt välja skola. Då ska alla barn ha samma chans att komma in på skolorna. Men i verkligheten bryter många friskolor mot den lagen. Det visar ett test som Sveriges Television har gjort.

De hittade på två barn. Det ena var en flicka med svensk bakgrund och bra betyg. Det andra påhittade barnet var en pojke med utländsk bakgrund och dåliga betyg.

Reportrarna låtsades sedan vara föräldrar och besökte olika friskolor. När de sa att de hade en skötsam svensk flicka ville skolorna gärna ta emot den eleven.

En av de skolchefer som sa så var Karin Möller-David som är chef på Milstensskolan Pysslingen i den rika förorten Täby, utanför Stockholm. Hon ville alltså gärna ta emot den svenska flickan.

Men när en ny person från tv kommer dit och låtsas vara förälder till en pojke med utländsk bakgrund och dåliga betyg, så säger hon nej till att ta emot pojken.

Sveriges Television har gjort det här testet på 27 olika friskolor. Ungefär hälften av friskolorna sköter sig då bra och säger att alla barn är välkomna. Medan den andra hälften av friskolorna behandlar den utländska pojken med dåliga betyg på ett orättvist sätt.

Karin Möller-David i Täby säger nu att hon ångrar sig:
-Jag gjorde helt fel och är jätteledsen för det!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".