Många hus på Filippinerna är dåligt byggda

1:53 min

Samtidigt som en del områden på Filippinerna nu är nästan helt förstörda av den kraftiga tyfonen så är ännu fler oväder på väg. Det är vanligt med hårda stormar i det område i Asien där Filippinerna ligger.

En svensk kvinna som heter Anna Skagersten bor på Filippinerna. Hon berättar om att nya oväder är på väg mot landet:
- Det är varningar på 16 nya tyfoner som ska dra in över landet här och vi vet ju aldrig riktigt var de drabbar. Nu har det ju drabbat ungefär samma område, både jordbävningar, den här supertyfonen och nya oväder som väntar.

Ännu fler oväder är alltså på väg mot de filippinska öarna. Filippinerna ligger i Stilla Havet, där det ofta bildas stormar över havet. Tyfonen Haiyan som nu har drabbat landet var den kraftigaste tyfonen någonsin, med fruktansvärt starka vindar och mängder av regnvatten.

Filippinerna ligger dessutom på en plats där det lätt kan bli jordskalv. För bara några veckor sedan var det ett kraftigt jordskalv som drabbade flera filippinska öar och dödade många människor.

Landet råkar alltså ganska ofta råkar ut för naturkatastrofer.  Men trots det så gör de filippinska myndigheterna inte tillräckligt för att försöka förhindra skador, tycker Anna Skagersten på Filippinerna:
-  Jag har ju sett att man ignorerar de problemen som verkligen finns, säger Anna Skagersten.

Många av husen på Filippinerna är dåligt byggda och går lätt sönder i stormar och jordbävningar. Anna Skagersten säger att människor inte skulle behöva drabbas lika hårt vid stormar och jordskalv om regeringen satsade mer på att bygga säkrare och bättre hus, vägar och annat  i landet:
- Det finns pengar som är till för sådana förbättringar, därför att man vet att det här händer varje år. Men de pengarna används inte, säger Anna Skagersten på Filippinerna till Sveriges Radio.

Även grannländerna Vietnam och Kina har nu drabbats av ovädret Haiyan. Där blev ovädret lite lugnare, men trots det har minst 6 människor i Kina och 5 människor i Vietnam dödats i ovädret.