Det är stora problem i tågtrafiken efter att ett tåg spårat ur i Stockholm

2:42 min

Det var i morse som ett godståg spårade ur i en tunnel vid Södra Station i Stockholm. Tåget åkte ur sitt spår, körde över ett annat spår och in i en vägg, men inga människor skadades. Det här gör att det nu är stopp i tågtrafiken förbi Södra station. Först i eftermiddag kanske tågen kan börja gå där igen.

Robin Österberg från Södertälje var ombord på ett pendeltåg som var inne på stationen i morse. Han och de andra på tåget såg när godståget spårade ur:
- Det skakade till och blixtrade och sedan såg vi ett godståg på spåret bredvid som spårade ur och körde in i väggen. Vi blev lite chockade, för först såg det ut som att tåget var på väg in i vårt pendeltåg, men sedan så märkte vi att det hade åkt in i väggen på andra sidan, berättar Robin Österberg.

Det var alltså ett godståg, som kör saker och inte har passagerare, som spårade ur. Bara tågföraren fanns ombord på godståget, och ingen skadades i olyckan. Men tågrälsen och några stålpelare gick sönder.

Många undrar nu hur tåget kunde spåra ur. En del menar att det skulle kunna bero på tågrälsen. För i somras varnade banarbetare i Stockholm för att tågrälsen mellan Södra station och Centralstationen var i dåligt skick. En banarbetare berättade för P4 Stockholm att flera hundra av de fästen som ska hålla fast spåren var lösa: 
- Där är det löst. Där är det borta, där har du fler. Det ska inte vara så här. Vi har sammanlagt fått slå i 520 stycken, så när tågen åker över här då åker de ur. - Så att rälsen sitter inte riktigt fast? - Nej, det behövs nog inte mycket för att det ska hända en olycka här tyvärr, sade banarbetaren Martin till P4 Stockholms reporter i somras.

Det är myndigheten Trafikverket som har ansvar för tågspåren. Deras experter undersöker nu platsen där tåget spårade ur. Även polisen undersöker hur olyckan kunde hända. Polisens tekniker vill ta reda på ifall det var fel på själva tåget, om tågföraren kan ha gjort något fel, eller om det var fel på spåret som gjorde att tåget spårade ur.

Varje dag åker många människor tåg genom Södra Station, och det blev helt stopp i tågtrafiken där idag på grund av urspårningen. Det ställde till med problem för tågresenärer också söderut i Sverige.

Tobbe Lundell är presschef på tågföretaget SJ:
- Stoppet vid Stockholm södra innebär att all södergående trafik från Stockholms Central inte kan passera där. De olika trafikföretagen har olika lösningar på det här, till exempel kan en del trafik omledas och gå en annan väg istället, och det innebär att de blir försenade, säger Tobbe Lundell på SJ.