Polisen sköt ihjäl en man i Värmland

2:10 min

Igår kväll åkte polisen till Geijersholm utanför Hagfors i Värmland eftersom det var bråkigt där. Bråket var på ett hem för flyktingar. Där fanns en man som hade en kniv. Polisen försökte ta fast mannen. Men mannen var våldsam och försökte attackera poliserna med kniven. Polisen sköt då först ett skott för att varna mannen, men han slutade inte. Då sköt polisen ett till skott mot mannen så att han dog. Experter ska nu undersöka om polisen gjorde fel som sköt ihjäl mannen.

Det var vid kl 20:30 igår kväll som polisen fick ett larm om ett bråk i Geijersholm utanför Hagfors i Värmland. Bråket var på ett hem för flyktingar. En man som bodde där var full och våldsam, så polisen åkte dit. Mannen ska då ha attackerat poliserna, och det var då de sköt honom.

Flera boende fanns i närheten när mannen sköts ihjäl. En av de boende som hörde skotten var Ali:
- Jag hörde en smäll och undrade vad som hänt. Så jag öppnade fönstret och såg människorna därute, berättar Ali.

Också Lena Norberg bor i närheten. Hon tycker att det är skrämmande att en man har skjutits i det lilla samhället:
- Det var skottlossning väldigt nära. Det känns fruktansvärt otäckt tycker jag, det känns som att det är i mer större städer som sådant händer, säger Lena Norberg.

Tommy Lindh är presstalesperson hos polisen Värmland. Han säger att mannen som sköts hade en kniv, som han hotade poliserna med:
- När patrullen kommer fram så ser man omedelbart en man som är beväpnad med kniv, som bankar på en dörr, och man går fram mot den här mannen för att göra ett ingripande. Man berättar att man är från polisen och omedelbart vänder sig mannen om och går till angrepp mot polispatrullen. En av polismännen avlossar ett skott som inte har någon verkan, utan angreppet fortsätter, och polisen avlossar då ett skott som har verkan och mannen dog senare av sina skador, säger Tommy Lindh.

Frågan är nu om polisen gjorde rätt som sköt ihjäl mannen, eller om polisen kunde ha skjutit mannen i till exempel benet istället för att stoppa honom. Det ska gruppen Riksenheten för polismål nu ta reda på. De ska undersöka det som har hänt för att se om polisen som sköt ihjäl mannen begick ett brott.