Tågproblemen från stockholm söderut dras med förseningar och inställda tåg, på onsdagsmorgonen, efter gårdagens tågurspårning vid Södra station. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Om en vecka kan tågtrafiken förbi Södra station fungera som vanligt igen

Det var igår morse som ett tåg åkte ur sitt spår i en tunnel vid Södra station i Stockholm. Det kan ta upp till en vecka innan tågtrafiken söderut från Stockholm fungerar som vanligt igen. Det beror på att det tar tid att laga rälsen och andra saker som gick sönder i olyckan.

Tåget som spårade ur igår var ett godståg som ska köra varor mellan olika platser. Den personen på tåget var föraren. Föraren klarade sig utan skador.

Men det var mycket som gick sönder vid tågstationen när det stora tunga tåget spårade ur. Bland annat förstördes en del tågräls. Det kommer att ta flera dagar att laga det.

Fler än 500 tåg brukar åka förbi Södra station varje dag, på väg söderut från Stockholm. Det blev totalt stopp vid olycksplatsen under tisdagen, så att många tåg som skulle förbi Stockholm och söderut i landet fick åka en annan väg och blev försenade.

Det finns 4 spår vid Södra station. På tisdagskvällen kunde ett av spåren öppnas igen. Men eftersom andra spår fortfarande är stängda är det färre tåg än vanligt som kan köra förbi Södra station nu.

Eventuellt kanske ett till spår kan öppnas under onsdagen. Men troligen är det först om en vecka som tågtrafiken vid Södra station kan fungera som vanligt igen efter olyckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista