Soldaterna sköt mot Sabiha Diljen när hon flydde från Turkiet

3:57 min

Den närmsta tiden kommer vi här på Sveriges Radio att berätta extra mycket om personer som har flytt från sina hemländer.

En av de flyktingar som har kommit hit till Sverige heter Sabiha Diljen. Hon och hennes två barn flydde från Turkiet år 1982. När hon gick över gränsen sköt soldater mot henne och hon var nära att förlora sin dotter Sîlan.

Om du också har flytt får du gärna berätta om det på Klartexts sida på Facebook. Då får du chansen att vinna en lättläst bok.

-Vi blir upptäckta av gränsmilitären som hör oss, men inte ser oss, eftersom det är mörkt. Riktigt svart ute. De skjuter och skjuter, berättar Sabiha Diljen.

Vid gränsen fanns det minor gömda på marken. Om någon trampade på en mina kunde den explodera. Men flyktingarna var ändå tvungna att gå där för att komma över gränsen till grannlandet Syrien.

När soldaterna sköt så kunde Sabiha inte hitta sin lilla dotter Sîlan:
-Så jag ropar och skriker: "Sîlan är borta! Sîlan är borta!"

Men det gick bra till slut. För det var en annan kvinna som hade tagit hand om Sîlan. Sabiha hittade sin dotter och de lyckades komma levande därifrån
och sedan reste de vidare till Sverige.

De fick bo i staden Uppsala och där fick de också återförenas med barnens pappa. Pappan hade flytt Turkiet för de andra.

Men trots att de hade kommit i säkerhet så hade den lilla flickan Sîlan förändrats:
-Före flykten var hon glad och busig. Efteråt blev hon blyg och tillbakadragen. Jag hade skuldkänslor och undrade om jag gjorde rätt när jag flydde, men jag hade inget val, säger Sabiha Diljen.

Sabiha tycker fortfarande att det känns hemskt när hon tänker tillbaka på hur soldaterna sköt och hon inte kunde se sin dotter i mörkret:
-Det känns som om hjärtat ska explodera.

Sabiha Diljen kommer alltså från Turkiet och hon tillhör det kurdiska folket.

Hon flydde därifrån år 1982 eftersom de turkiska myndigheterna behandlade kurderna orättvist. Till exempel var det förbjudet att prata kurdiska. De kurder som protesterade riskerade att hamna i fängelse:
-Jag hade inget val. Deras pappa hade flytt landet. Jag var med i flera rättegångar och visste att jag skulle fängslas, säger Sabiha Diljen.

Om du vill veta mer om Sabiha Diljens flykt kan du höra ett helt program om det. Programmet är gjort av hennes dotter Sîlan och det sänds klockan 15 på söndag i kanalen P1.

Nästa vecka kommer ännu fler flyktingar att få berätta om sina historier här i Sveriges Radio. 

Om du är flykting och vill berätta din historia kan du göra det på Klartexts sida på Facebook. Om du skriver där har du chansen att vinna en lättläst bok. Du kan också skriva på Twitter. På twitter kan du skriva #minflykt i texten. Då blir det lättare för andra att hitta det du skriver. Du kan också mejla till minflykt@sverigesradio.se

Vår reporter Silan Diljen tycker att det är alldeles för sällan som flyktingar berättar hur de kom hit till Sverige. Fler borde prata om det:
-När jag har läst om andras flykt känner jag mig mer normal. Jag är inte ensam om att ha varit med om en flykt, säger Sîlan Diljen.