Kaniner i Kina plågas för sin ull

2:10 min

Tröjor och andra kläder som innehåller angora-ull kan komma från kaniner som har blivit plågade. Nästan all angora-ull som vi har i våra kläder kommer nämligen från kaninfarmer i Kina. Där plågas kaniner när deras päls rycks bort medan kaninerna fortfarande lever. Det visar nu en film som djurrättsorganisationen Peta har filmat i hemlighet inne på en kinesisk kaninfarm.

Sveriges Televisions reporter visade filmen från kaninfarmen för veterinären Johan Beck-Friis. Han reagerade starkt när han såg hur en kanin plågades och skrek:
- Det här är ju helt oacceptabelt på alla sätt och vis. Den här djurhållningen är ju fasansfull, man får inte behandla djur på det här sättet, sade Johan Beck-Friis till SVT.

Det är djurrättsorganisationenen Peta som i hemlighet har filmat inne på en kinesisk kaninfarm. Filmen visar bland annat hur en man som jobbar på farmen rycker av pälsen från en levande angorakanin. Kaninens fram- och baktassar har bundits fast. Det är för att kaninen ska ligga still när mannen rycker bort stora tussar av den vita mjuka pälsen, angora-ullen. Kaninens hud blir röd och full av sår och kaninen skriker av smärta.

Kaniner brukar inte skrika.
Det berättar veterinären Johan Beck-Friis:
- Skriker, det gör ju kaniner bara i extrema stresssituationer, eftersom deras naturliga skydd är att ligga tysta och försöka undvika att bli upptäckta av rovdjur. När kaniner skriker på det här sättet då betyder det att de är väldigt både rädda och har ont, säger Johan Beck-Friis.

Var tredje månad får angora-kaninerna sin päls bortryckt på det här sättet. Resten av tiden hålls de inlåsta ensamma i burar i väntan på att pälsen återigen ska växa ut så att den kan ryckas bort ännu en gång.
- Det här är grovt djurplågeri som jag ser det, säger Johan Beck-Friis.

Ullen kan tas bort utan att det gör ont
Egentligen skulle pälsfarmer kunna klippa bort pälsen istället, så att kaninerna slapp lida. Men genom att rycka av pälsen blir det några millimeter längre hårstrån, så att  pälsfarmerna kan tjäna lite mer pengar när de säljer angoraullen.

I Sverige har vi särskilda lagar om djurskydd, och mot djurplågeri. Men i Kina finns inte så många sådana lagar. Myndigheterna där undersöker inte heller hur djuren har det. Därför kan pälsfarmer i Kina fortsätta att behandla djur illa.

Men om vi som handlar kläder visar att vi inte vill köpa kläder av angora-ull från plågade djur, så kanske pälsfarmerna ändrar sig, hoppas Johan Beck-Friis:
- Det är där vi alla måste säga ifrån, och då kan det ändra sig ganska snabbt, säger Johan Beck-Friis på Sveriges veterinärförbund, till Sveriges Television.

Några svenska klädföretag har reagerat på filmen
De svenska klädföretagen Lindex och Acne säger idag att de ska sluta köpa angora från Kina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista