Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.
Det är dataexperten Edward Snowden som säger att Sverige har spionerat på Ryssland. Foto: Wikimedia Commons.

Den svenska myndigheten FRA kan ha spionerat på Ryssland

Vår reporter berättar hur spionerandet kan ha gått till.
4:24 min

FRA sägs ha tagit reda på hemligheter om de politiska ledarna i Ryssland. Det som FRA har fått veta ska de sedan ha berättat för andra spionmyndigheter i USA.

FRA är en myndighet som kan ta reda på vad andra skriver på Internet, vilka SMS de skickar och vad de säger i sina telefonsamtal. 

Det är lätt att spionera från Sverige
Många av de telefonledningar som går från Ryssland går också förbi Sverige. Därför har FRA stora möjligheter att spionera på ryssarna.

Det är dataexperten Edward Snowden som säger att vi har spionerat på Ryssland. Han jobbade förut jobbade på den amerikanska spionmyndigheten NSA. Men han har avslöjat många av myndighetens hemligheter under det här året.

Edward Snowden har nu lämnat över texter till journalister på Sveriges Television. I  texterna står det att svenskarna spionerar på Ryssland
och att svenskarna sedan har berättat om det för NSA-myndigheten i USA.

Det kanske var fel av Sverige att spionera
En politiker som kan mycket om det svenska försvaret är Hans Linde i Vänsterpartiet. Han säger att det kanske var fel av Sverige att spionera på Ryssland och sedan lämna över sin information till USA.

Nu vill Hans Linde att regeringen berättar vad som har hänt:
-Jag tycker att regeringen ska komma till riksdagen och berätta. Det allvarliga är i det här är det omfattande samarbetet med USA. På vilket sätt har man lämnat över uppgifter till USA? Och på vems initiativ har det här skett?

Vänsterpartisten Hans Linde vill alltså veta vem som bestämde att svenska FRA skulle berätta om sin hemliga information till USA.

Försvarsminister säger att det är bra att spionera
Den politiker i regeringen som har ansvar för FRA är försvarsministern Karin Enström. Hon säger att det är nödvändigt för Sverige att spionerar på andra länder:
-Vi behöver ha en fungerande signalspaning för att skydda Sverige mot yttre hot.

Karin Enström menar att svenska myndigheter behöver få veta om något annat land hotar Sverige, eller om farliga teroristgrupper skulle planera attacker mot oss.

Hon tycker också att det är bra att svenska spionmyndigheter byter information med andra länder för då får vi mer kunskap om vad som händer i världen:
-Så att Sverige samarbetar på det försvarsspolitiska området är välkänt och en viktig del i vår politik, säger försvarsminister Karin Enström.

Sverige och Ryssland har länge varit fiender
Vi har en reporter i Ryssland som heter Maria Persson Löfgren. Hon har tittat på rysk teve och läst ryska tidningar idag. Många ryssar verkar tycka att det svenska spionerandet var väntat, säger hon:
-De ryska journalisterna skriver att Sverige bara lyder USA. De skriver också att Sverige vill hämnas för gamla krig som var förr i tiden, säger Maria Persson Löfgren.

Ryska journalister tänker tillbaka på slaget vid den ryska staden Poltava år 1709. Då besegrade ryssarna den svenske kungen Karl XII (den tolfte) och hans armé.

Nu var det länge sedan som Sverige och Ryssland krigade mot varandra, men ändå finns misstänksamheten ibland kvar.

Svenska politiker ljög om militärt samarbete
Under 1900-talet brukade svenska politiker säga att vårt land var neutralt, alltså att vi var vänner med alla andra länder. Politikerna sa också att vi var alliansfria så att vi inte samarbetade med andra länders militärer.

Men på senare år har det blivit allt mer känt att Sverige länge har haft ett hemligt samarbete med USA och de europeiska länder som är med i militärorganisationen Nato. Numera har samarbetet med Nato blivit allt mer öppet.

Så många blir nog inte så förvånade då de får höra att svenska FRA kan ha hjälpt USA att spionera på Ryssland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".