Juristen Dilan Uhan slutade att jobba för att kunna ta hand om sin mamma

3:06 min

Många äldre personer får hjälp av sina vuxna barn med att diska, städa, tvätta sig och laga mat. Det finns över 140 000 personer i Sverige som helt eller delvis har slutat arbeta för att istället vårda någon anhörig. Det visar en ny undersökning. Klicka på texten om du vill läsa mer

Sveriges Television har träffat en av dem som tar hand om sina föräldrar. Han heter Dilan Uhan och berättar att han hjälper sin mamma för att han älskar henne:
-Att ta hand om henne blir som en kärleksförklaring varje dag. Det kanske kan betala tillbaka lite av det som man faktiskt själv har fått som barn, säger han.

Flyttade hem till mamma
Dilan Uhan är utbildad i hur Sveriges lagar fungerar och han hade ett bra jobb som jurist. Men samtidigt mådde hans mamma allt sämre. Hon fick sjukdomen alzheimers och blev allt mer glömsk och virrig. Och hon ringde väldigt ofta till sin son Dilan på jobbet och störde honom:

-Till slut så kände jag det att jag var för utmattad för att kunna arbeta vidare, säger han.

Dilan Uhan slutade nyligen sitt jobb som jurist. Nu har han flyttat hem till sin gamla och virriga mamma för att kunna ta hand om henne.

Många anhöriga slutar sina jobba
Det har blivit ganska vanligt i Sverige att personer helt slutar arbeta eller arbetar kortare tid för att kunna ta hand om någon förälder eller annan anhörig, som är för sjuk eller gammal för att klara sig själv.

En ny undersökning från Stockholms universitet visar att det nu är ungefär 140 000 personer i Sverige som helt eller delvis har slutat arbeta för att vårda någon anhörig.
-Vad vi kan se är att vi har hittat många fler som vårdar sina anhöriga än vad vi har hittat tidigare, säger professor Marta Szebehely vid Stockholms universitet.

Kommunerna säger ofta nej
Många anhöriga försöker först att få hjälp från kommunen med de äldre.
För det finns ju särskilda hem  där äldre personer kan få hjälp av personal. Men kommunen säger ofta nej till att ge den här hjälpen. Så var det också när Dilan Uhan frågade om sin mamma.

När kommunen säger nej blir det istället de vuxna barnen eller andra anhöriga som får ta om den gamla personen. Marta Szebehely berättar att allt färre får bo på äldreboende:
-Nästan var fjärde äldreboendeplats har försvunnit sedan år 2000.

Kommunerna säger nej till att ge vård på äldreboende för att spara pengar. Men Marta Szebehely tror att de politiker som bestämmer i kommunerna tänker fel. För om de anhöriga tvingas sluta sina vanliga jobb för att ta hand om de äldre så tjänar de anhöriga mindre pengar och då betalar de också in mindre pengar i skatt till kommunerna.

Det kan också finnas en annan förklaring till varför färre får bo på äldreboenden, enligt Marta Szebehely:
-Många politikerna tror att alla gamla vill bo hemma så långt som möjligt, men det är faktiskt inte så. När man är för skröplig är äldreboende det bästa, säger professor Szebehely till Sveriges Television.