En chef inom Kriminalvården kan ha fått miljoner kronor i mutor

Idag började en viktig rättegång i domstolen Stockholms tingsrätt. Rättegången är mot 4 personer som är misstänkta för att ha tjänat uppåt 30 miljoner kronor på olagliga affärer. Klicka på texten om du vill läsa mer

En av de misstänkta hade förut ett viktigt chefsjobb inom myndigheten Kriminalvården och hade därför ansvar för landets fängelser. Den misstänkte mannen skulle bland annat se till att det byggdes ett nytt fängelse i Sollentuna.

Enligt svensk lag måste myndigheten då fråga olika företag om de kan tänka sig att göra byggjobbet och vad det skulle kosta. Sedan ska myndigheten välja ut det byggbolag som kan göra jobbet billigast och bäst.

Men chefen på Kriminalvården gav istället jobbet till det dyraste byggbolaget, och han hade fått kontakt med det byggbolaget med hjälp av sin kompis. Chefen på Kriminalvården kan också ha fått många miljoner kronor i mutor för att hjälpa sin kompis att ordna fram lönsamma byggjobb. Även andra personer kan ha hjälpt till med de olagliga affärerna

Så har det gått till tror den åklagare som har undersökt de misstänkta brotten. Men de 4 misstänkta säger att de är oskyldiga. Nu ska lagexperterna i domstolen avgöra vad som kan vara sant.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista