Kor hittades ilandspolade utanför Trelleborg Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio

Polisen i Skåne vill veta mer om döda kor

Hör polisen Ewa-Gun Westford berätta om de döda korna
1:16 min

Den senaste veckan har minst 6 döda kor spolats iland från havet i Skåne i södra Sverige. Även i vårt grannland Danmark har döda kor flutit iland, och polisen försöker nu ta reda på var korna kommer ifrån och hur de har hamnat i vattnet.

Ewa-Gun Westford är informatör på polisen i Skåne. Hon berättar att polisen nu försöker ta reda på mer om de döda korna genom en nummerbricka som en av korna var märkt i örat med:
- Ja, vi vet att de här korna i alla fall inte kommer från Sverige. För den här nummerbrickan är i metall, och det används inte vare sig i Sverige eller någon annanstans som man känner till inom EU i alla fall. Så vi har en liten förhoppning att vi kan kanske spåra korna den vägen, säger Ewa-Gun Westford.

Polisen vill veta var de döda korna kommer ifrån, eftersom det är ett brott mot miljölagen att sprida döda djurkroppar i havet. Några av korna hade också sina bakben sammanbundna med rep, och det kan hända att korna har utsatts för djurplågeri, men det är osäkert om brotten har begåtts i Sverige.

Polisen tror att det kan vara någon båt som har kört förbi och med flit gjort sig av med korna genom att kasta dem i vattnet:
- Ja, tyvärr tror ju vi att korna kan ha dumpats från något fartyg som har passerat utanför kusten, och så genom väder och vind har de flutit upp här på våra kuster, säger Ewa-Gun Westford. Och hon säger att hon aldrig någonsin har hört talas om att döda kor spolas iland på det här sättet förut: 
- Nej, det är vanligt att det flyter upp sälar längs kusten, det händer då och då, men ingen av oss som har varit i kontakt med det här ärendet har hört om någonting liknande och jag har ändå varit polis i över 40 år, säger Ewa-Gun Westford.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".