Sverigedemokrater påstår att våldtäkter hänger ihop med islam

1:54 min

En av Sverigedemokraternas politiker är Michael Hess i Karlskrona i Blekinge. Han har skrivit att "Våldtäkt är djupt rotat i islamsk kultur". Det är fel, säger professor Jan Hjärpe som har forskat om islam.

Michael Hess är med i partiet Sverigedemokraterna och deras vice ordförande i Karlskrona. Han skrev på Facebook att: "det är djupt inrotat i Islams kultur att våldta och misshandla sådana kvinnor som inte rättar sig efter Islams lära".

Många menar att det är rasistiskt att säga så. Sverigedemokraterna har tidigare sagt  att de inte vill ha rasister i sitt parti.

Ändå får Michael Hess stöd från en av partiets viktigaste politiker, Linus Bylund som är nära medarbetare till partiledaren Jimmie Åkesson. När en journalist på Blekinge Läns tidning intervjuar Linus Bylund försvarar Bylund sin partikamrat Michael Hess:
-Det är inte rasism. Det är ju fakta. Det står i Koranen att våldtäkt kan användas mot kvinnor som varit otrogna. Det är en muslimsk straffmetod.

Våldtäkter är inte okej enligt Koranen
En som vet mycket om islam är professor Jan Hjärpe. Han säger att det är helt fel att kalla våldtäkter för "en muslimsk straffmetod". Jan hjärpe säger att det inte står i Koranen att våldtäkter skulle vara okej. 

Däremot finns det två muslimska länder där våldtäkter har använts som straff
och det är Pakistan och Bangladesh. Där har det hänt några få gånger att kvinnor där har våldtagits som straff.

Det har hänt i små byar ute på landsbygden. Där de har egna traditionella straff som inte står i landets lagbok och som inte heller står i någon religiös bok. De religiösa ledarna i Pakistan och Bangladesh har kritiserat våldtäkterna, säger Jan Hjärpe.