1 av 2
Polisen undersöker det skogsområde där de hittade kroppen efter den mördade sexköparen. Foto: TT.
2 av 2
Sexköparna träffade tjejerna vid trafikplatsen Järva krog. Foto: Wikimedia Commons.

På fredagen dömdes ungdomarna för det så kallade dejtingmordet

1:37 min

Två tjejer och deras manliga vänner skrev på nätet att tjejerna skulle sälja sex. Men istället rånade de männen. En av männen blev också mördad. Idag dömdes tjejerna och deras manliga medhjälpare. Klicka på texten om du vill läsa mer!

De som dömdes är två tonårs-tjejer och tre män i 20-årsåldern. De skrev på nätet att män kunde få ha sex med tjejerna om de betalade pengar.

Sedan bestämde de att sexköparna skulle träffa tjejerna vid Järva krog i Solna utanför Stockholm. Därefter gick tjejerna och sexköparna iväg till ett skogsområde i närheten.

Istället för sex blev det rån och mord
När sexköparna kom dit möttes de av tjejernas manliga kompisar. De hotade sexköparna med kniv och tog deras pengar. Två män blev rånade på det sättet i höstas.  När den tredje sexköparen kom blev det ännu värre. Han höggs ner med kniv och dog. 

Idag fick de sina straff
Idag dömdes ungdomarna för rånen och mordet. Det längsta straffet får en av killarna. Han får 18 års fängelse för mord.

Även en annan man var misstänkt för mord. Men det fanns bara bevis för att han hade varit med och rånat sexköparna. Därför får han 5 och ett halvt års fängelse. Den tredje mannen frias helt och får inget straff.

De två tonårstjejerna döms bara för rån. Den äldsta tjejen får 1 år och sex månader i fängelse. Den yngre tjejen dömdes till ungdomsvård. Det betyder att hon inte blir inlåst men hon ska få något slags vård av kommunens socialtjänst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista