EU-medborgare som reser i Asien ska akta sig för fågelvirus

Förra veckan dog en man från landet Kanada efter en resa till Kina. Mannen hade blivit smittad av den farliga sjukdomen fågelinfluensa i Kina. Efter det har myndigheterna i Kanada sagt åt sina medborgare att vara försiktiga och nu varnar också EU sina medborgare för smittan.

Det är smittskyddsexperter inom EU som nu vill varna för smittan som är en ny typ av fågelinfluensa. EU:s smittskyddsmyndighet varnar europeer som reser i Kina och andra länder i Sydostasien där den här smittan finns.

Smittan sprids från fåglar så de som reser i de här länderna ska akta sig för att komma i kontakt med levande fåglar, säger Marc Sprenger som är chef på den Europeiska smittskyddsmyndigheten i Stockholm:
- Var inte i kontakt med levande fåglar, ankor, kycklingar eller andra fåglar. Det går fortfarande bra att äta till exempel kyckling och ägg, men bara om de är ordentligt kokade eller till-lagade först, säger Marc Sprenger.

Den man från Kanada som dog förra veckan hade varit i staden Peking i Kina. Där blev han smittad av fågelviruset på något sätt.  Mannen blev sjuk på flygplanet hem och dog senare.

De som reser i Kina eller andra länder i Sydostasien ska tänka på att tvätta sina händer ofta och undvika att röra fåglar och fågelbajs.